Duurzaam omgaan met de hoeveelheid stroom in huis 0

duurzaam omgaan stroom huis

Zonder erbij na te denken steek je weer eens een stekker in het stopcontact, zet je een apparaat aan of doe je het licht meerdere malen aan- en uit. We staan er niet vaak bij stil dat stroom een bijzonder product is. De grondstoffen om stroom op te wekken raken langzaam uitgeput én toch staan we nog steeds niet stil bij de gevolgen als dit ook daadwerkelijk gebeurd. Wat zouden we doen als er geen stroom meer zou zijn? Bedrijven zouden omvallen en thuis zouden we niet meer weten wat en hoe we dingen moeten doen. Stroom maakt een groot deel uit van ons dagelijkse leven en het wordt hoog tijd om daar eens bij stil te staan. Samen moeten we een manier vinden om duurzamer om te gaan met stroom én om deze op een andere manier op te wekken. In dit artikel vertellen we hoe je de eerste stappen zet naar een duurzamer verbruik van stroom.

Ga voor een energiemaatschappij met duurzame opties

Overstappen van energie doe je nooit zomaar. Toch kan het zeker wat voordelen opleveren. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook als je besluit om duurzamer om te gaan met stroom om zo de uitputting van de grondstoffen tegen te gaan. Zo zijn er een aantal energieleveranciers die je de keuze geven om voor groen stroom te kiezen. Dit is stroom die opgewekt is uit natuurlijke grondstoffen. Denk hierbij aan stroom opgewekt is door de wind, het water of de zon. Dit zijn onuitputbare grondstoffen, waardoor je zo altijd toegang hebt tot stroom en uiteindelijk goedkoper uit bent dan als de gewone stroom toevoer schaars wordt.

duurzame energiemaatschappij

Zelfopwekkende voorzieningen gebruiken

Het is tevens mogelijk om gebruik te maken van zelfopwekkende voorzieningen. Hiermee kan je zelf stroom opwekken en is het mogelijk om vrijwel geheel zelfvoorzienend te zijn. Het voordeel hiervan is dat je geen last hebt van stijgende energieprijzen. De meeste mensen kunnen hun stroomverbruik echter niet totaal dekken door zelf stroom op te wekken. Het is dan ook vaak zo dat je een gedeelte van de stroom geleverd krijgt door een energiemaatschappij en dat de rest zelf opgewekt wordt. Dit scheelt je jaarlijks een aanzienlijk bedrag! Sommige energiemaatschappijen vragen een ruil aan. Al het overschot van zelfopgewekte energie wordt doorgevoerd naar hun en in ruil daarvoor kan jij genieten van lagere energieprijzen. Zo gaat er geen stroom verloren en kan jij genieten van een vollere portemonnee.

Het stroomverbruik in huis verminderen

Natuurlijk kan je ook zelf nog veel doen om het stroomverbruik in huis te verminderen. Dit lukt vooral als je inzicht krijgt op hoeveel stroom je eigenlijk verbruikt en waar dit door gebeurd. Uiteraard kan je aan de slag gaan met het toepassen van verschillende tips om het stroomverbruik te verminderen, maar het is beter als je weet waar een hoog stroomverbruik vandaan komt. Je hebt tegenwoordig bij heel veel energiemaatschappijen de mogelijkheid om een zogenaamde ‘slimme’ meter aan te schaffen. Deze geeft jou inzicht in je verbruik en laat zien waar je op kunt besparen. Deze meters zijn overigens ook als particulier aan te schaffen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline