Een eigen boot kopen: hier moet je aan denken 0

Een eigen boot kopen hier moet je aan denken

Het is altijd al jouw droom geweest om een eigen boot aan te schaffen. Je hebt je vaarbewijs en bent misschien altijd al opgegroeid met boten, maar het is er nooit van gekomen om ook daadwerkelijk zelf een boot te kopen. Dat is ook niet zo vreemd, want hier komt best wel wat bij kijken.

Dromen zijn er echter ook om uit te laten komen. Als het verlangen naar een eigen boot daadwerkelijk zo sterk is, dan staat toch niets je in de weg om deze in vervulling te laten komen? Lekker vakantie vieren op de boot, het ultieme gevoel van vrijheid. Het kan toch bijna niet beter? Wel is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Dat je weet waar je aan moet denken. In dit artikel zetten we de belangrijkste dingen op een rijtje. 

Goed onderhoud 

Wees je ervan bewust dat je niet enkel een boot koopt, maar ook iets wat je de komende jaren moet blijven onderhouden. Net als een auto heeft een boot voldoende aandacht nodig om mooi te blijven. Je kunt deze niet simpelweg in de stalling plaatsen en enkel tevoorschijn toveren als je zin hebt om te varen. Je zult deze goed moeten onderhouden. 

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van antifouling om de boot te beschermen tegen aanslag door micro-organismen in het water. Dit is een speciaal soort verf dat wordt aangebracht op het gedeelte van de boot dat onder de waterlijn komt. Op die manier voorkom je dat de boot wordt aangevreten en verteerd door alles wat in het water leeft. Hierdoor blijft hij langer mooi. 

Besef ook dat je niet al het onderhoud zelf kunt verrichten. De kans is groot dat je ook regelmatig bij een vakman moet aankloppen. Dit kost natuurlijk geld. Met enkel de aanschaf van een boot ben je er dus niet. Je moet ook jaarlijks geld sparen voor het juiste onderhoud. Hier moet je wel op berekend zijn. 

Wist je dat je veel geld kunt besparen door onderhoudsmaterialen zelf te kopen? Bij een Watersport Winkel kun je het overgrote deel zelf kopen en uiteindelijk door een specialist laten uitvoeren. Als je de materialen niet bij een vakman hoeft te kopen, scheelt dat vaak al flink in de kosten. 

Heb je een vaarbewijs nodig? 

Ook is het goed om van tevoren uit te zoeken of je een vaarbewijs nodig hebt. Je mag niet zomaar op elke boot varen zonder vaarbewijs. In Nederland geldt de regel dat je een vaarbewijs nodig hebt als de boot langer dan vijftien meter is of sneller gaat dan twintig kilometer per uur. Wel goed om van tevoren uit te zoeken, voordat jouw vakantie op de boot straks letterlijk in het water valt. 

Ga niet over één nacht ijs 

Sommige mensen worden direct verliefd op een boot en kunnen aan niets anders meer denken. Besef echter wel dat dit een flinke aankoop is. Vanaf dan draag je zorg voor de boot. Dat is niet niets. Ga daarom echt niet over één nacht ijs, maar denk goed na over de verschillende mogelijkheden. Spreek eventueel met andere booteigenaren. Zo bega je geen miskoop

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline