Hoe ga je om met het overlijden van een dierbare? 0

Hoe ga je om met het overlijden van een dierbare

We komen er allemaal een keer voor te staan: de dood van een dierbare. Natuurlijk hoop je dat het nog heel lang duurt voordat dit moment aanbreekt. Wanneer je er echter voor komt te staan, komt er ook een hoop op je af. Niet alleen op emotioneel vlak, ook moet er veel geregeld worden. Zeker wanneer dit directe familie zoals een (groot)ouder of broer of zus betreft. Maar hoe ga je hiermee om? Hoe voorkom je dat je in je rouw blijft hangen en daardoor het geluk van het leven niet meer kan zien? Hoe pak je de periode vlak na het overlijden aan? En hoe ga je om met de periode die nog zal komen? Hoe pak je je leven weer op?

Vlak na de dood

Vlak na de dood van jouw dierbare is er veel te regelen. Als deze persoon iets verder van je afstaat, zal jij hoogstwaarschijnlijk niet verantwoordelijk zijn voor het directe regelwerk. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het afscheid nemen en bijvoorbeeld een rouwboeket laten bezorgen bij de naasten. Zo steek je ze niet alleen een hart onder de riem, maar geef je ook nog eens een laatste groet aan jouw dierbare.

Wanneer het directe familie betreft, ben jij wellicht verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart en alle rompslomp die vervolgens zal volgen. Het is in elk geval belangrijk om je hierdoor te laten begeleiden door een specialist. Een uitvaartverzorger zal je begeleiden bij het regelen van de uitvaart. Vervolgens kan je ook nog iemand inschakelen om je bij het juridische gedeelte te helpen. Pak alle hulp aan die je kunt krijgen. Zo maak je het jezelf niet alleen gemakkelijker, maar hoef je je om dit gedeelte in elk geval geen zorgen te maken.

Hoe pak je de draad weer op?

Dit is steevast de volgende vraag. Want hoe pak je de draad weer op als je hele leven op z’n kop staat? Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het heel normaal is als je volledig uit je ritme bent. Niemand kan van jou verwachten dat je direct weer de oude bent. Geef jezelf dus echt de rust die je nodig hebt om te kunnen rouwen. Als je direct weer alles doet zoals voorheen, dan is de kans groot dat je de klap pas veel later krijgt. Neem dus die rust om eerder weer terug op de been te zijn.

Het allerbelangrijkste is om te blijven praten. Doe dit met je directe omgeving of (als je dit heel lastig vindt) met lotgenoten online, de huisarts of eventueel de praktijkbegeleider van de huisarts. Het is geen schande als je professionele hulp nodig hebt om alles te verwerken. Geef jezelf die tijd en pak alle handvaten aan die je aangereikt krijgt. Hoe meer jij in je gevoel gaat zitten en hoe meer je dit toelaat, hoe groter de kans dat je hier het snelst bovenop bent.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline