Hoe herken je een vloerkleed van kwaliteit? 0

Hoe herken je een vloerkleed van kwaliteit?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vloerkleden, maar hoe herken je kwaliteit als je het tegenkomt? Hieronder worden verschillende soorten vloerkleden besproken en hoe je kunt herkennen dat je te maken hebt met een goede uitvoering.

Kelim vloerkleed

Een kelim vloerkleed  wordt steeds populairder, het woord ‘kelim’ is afgeleid van het Perzische woord ‘gelim’ en verwijst naar de weeftechniek die wordt gebruikt. Een echt kelim vloerkleed wordt geweven van kamelen of schapen. Oorspronkelijk werden kelims gebruik als bidkleed of om dingen af te schermen, ook als huwelijkscadeau was het populair. Elk kleed is namelijk uniek en heeft een prachtig patroon. De traditionele kleuren zijn rood, blauw, roze en groen, en de motieven in de kelim worden een ‘kam’ genoemd. Dit verwijst naar de kleine motieven op de kelim die vaak een traditionele betekenis hebben. Zo hebben oude kelims vaak een naam die verwijst naar de regio of stad waar de kelim gemaakt is.

Perzisch tapijt

Een andere klassieker is het perzische vloerkleed, passend bij het kelim vloerkleed, maar toch anders. Zoek altijd voor imperfectie op de achterkant van een perzisch vloerkleed. Als je een handgeknoopt tapijt voor je hebt, dan zou de achterkant nooit perfect kunnen zijn, is dat wel zo dan is het een machinaal geproduceerd kleed. Ook zijn de bloemen en patronen aan de voorkant nooit helemaal identiek in elke hoek, dit geeft het perzische tapijt de charme van een ambachtelijk kleed. Daarnaast kan je met een goede inspectie de knopen zien de met de hand gelegd zijn.

Materialen

Naast de specifieke kenmerken voor kelims en perzische vloerkleden is het verstandig om op het materiaal van het vloerkleed te letten. Een wollen vloerkleed zorgt snel voor een aangename temperatuur, omdat het een natuurlijk materiaal is. Schapenwol is immers ook bedoeld om het schaap warm te houden in de winter, maar niet te oververhitten in de zomer. Het is een sterk en waterafstotend materiaal, zonder dat het makkelijk ontvlambaar is of snel vies wordt. Een heel ander materiaal wat ook sterke vloerkleden maakt, is jute. Jute is een duurzaam materiaal wat herbruikbaar en gemakkelijk in onderhoud is. De uitstraling van een jute kleed is natuurlijk wel anders dan een wollen kleed, maar het zijn beide sterke en van hoogwaardige kwaliteit materialen om te kiezen voor je vloerkleed.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline