Laminaat kiezen: waar moet je aan denken? 0

Laminaat kiezen waar moet je aan denken

Je hebt de knoop doorgehakt. Er komt laminaat in huis. Een goede keuze. Laminaat behoort niet voor niets tot één van de populairste vloersoorten van dit moment. Maar voor welk laminaat kies je dan? Je komt al snel tot de conclusie dat het aanbod wel erg groot is. Laminaat is in alle soorten en maten verkrijgbaar. In verschillende patronen, kleuren, diktes en zelfs legmethodes. Het is daarom best lastig om een keuze te maken. Want waar moet je aan denken bij het kiezen van het juiste laminaat? Met dit artikel helpen we je graag op weg.

Kleur en stijl

Bij het kiezen van het juiste laminaat is het vooral belangrijk om over de uitstraling na te denken. Kies je voor visgraat laminaat en creëer je een stijlvolle, unieke sfeer of ga je toch liever voor een standaard patroon? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Houd er wel rekening mee dat de kleur die je kiest ook van grote invloed is op de uitstraling van de rest van de ruimte. Het kan de ruimte tevens optisch kleiner of juist groter maken. Kies in een kleine ruimte in elk geval niet voor een te donkere kleur. Dit maakt de ruimte nog kleiner. Iets wat juist niet de bedoeling is.

Durf te spelen met verschillende stijlen en kleuren. De vloer hoeft niet perfect aan te sluiten op de rest van de meubels. Meubels veranderen immers bijna constant. De vloer ligt meestal echter wel meerdere jaren. Een kwalitatieve laminaatvloer kan met gemak tientallen jaren blijven liggen. Een donkere vloer en lichte meubels geeft dan ook juist een mooi contrast. Durf te experimenteren.

De dikte van de vloer

Laminaatvloeren zijn in heel veel verschillende diktes verkrijgbaar. Die dikte hoeft niet direct iets te zeggen over de kwaliteit van de vloer. Wel heeft het veel invloed op de akoestiek. Dun laminaat laat uiteraard meer geluid door. Daarom wordt aanbevolen om met name op bovenverdiepingen of in een flatgebouw of appartement voor dik laminaat te kiezen.

Houd er ook rekening mee hoe intensief de vloer wordt gebruikt. Als deze niet veel belopen wordt, volstaat een dun laminaat prima.

Houd ook rekening met de ondervloer

Bij het kopen van laminaat moet je niet alleen rekening houden met de vloer zelf, maar ook met de keuze van de ondervloer. Dit is allesbepalend voor het uiteindelijke wooncomfort. Tevens kan het effect hebben op het geluid en de isolatie. Bedenk dus goed op welke verdieping de vloer komt te liggen en wat hierbij van belang is. Meestal wordt voor een ondervloer van hout of beton gekozen. Het is ook mogelijk om laminaat op vloerbedekking te plaatsen.

Let op: in sommige gebouwen ben je verplicht om voor geluiddempende vloeren te kiezen. Hierbij speelt de ondervloer een belangrijke rol. Hier wordt streng op gecontroleerd, dus belangrijk om dit van tevoren goed uit te zoeken en zo extra kosten te voorkomen. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline