Waarom heb ik een schoorsteenveger nodig? 0

Waarom heb ik een schoorsteenveger nodig?

Veel huishoudens genieten met name in de koude herfst- en wintermaanden van hun kachel in huis. Er is niets gezelliger dan tijdens een donkere, koude avond rond de open haard zitten! Bij het gebruik van een open haard is het belangrijk om de schoorsteen schoon te houden. Dit kunt u zelf doen, maar verstandiger is het inschakelen van een schoorsteenveger. Een schoorsteenveger beschikt over de kennis en hulpmiddelen om uw schoorsteen op professionele wijze te reinigen. Waarom heeft u een schoorsteenveger nodig? Hoe vaak moet de schoorsteen geveegd worden? Om welke reden is het reinigen van schoorstenen belangrijk? Enzovoorts. In dit artikel vindt u een antwoord op deze vragen.

Voorkom een brand door de schoorsteen te vegen

Het vegen van de schoorsteen is onder meer noodzakelijk om een brand in huis te kunnen voorkomen. Bij het gebruik van de schoorsteen vormt er zich een brandbare laag op de wanden van de schoorsteen. Dit noemen we ook wel creosoot. Vanuit de schoorsteen kunnen er kleine vonken op deze laag landen. In het ergste geval ontstaat hierbij een brand. Ook ander vuil kan in brand vliegen. Denk bijvoorbeeld aan een oud vogelnestje in de schoorsteen! Een schoorsteenveger beschikt over verschillende vegers om de brandbare laag van de schoorsteen te verwijderen.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen met een schone schoorsteen

Niet alleen een brand kan voorkomen worden door de schoorsteen periodiek te vegen. Ook voorkomt u een koolmonoxidevergiftiging. Een koolmonoxidevergiftiging ontstaat op het moment dat de schadelijke stoffen uit uw kachel niet meer kunnen worden afgevoerd. Dit is het geval bij een verstopping van de schoorsteen. Als gevolg van een te hoge concentratie koolmonoxide zult u een slaperig gevoel ervaren. In het ergste geval valt u in slaap en stikt u in uw eigen tong. Het is raadzaam om een hout- of gaskachel altijd te combineren met een brand- en koolmonoxidemelder. Zo wordt u tijdig gewaarschuwd in geval van een noodsituatie!

Zelf een schoorsteen vegen is lastig

Een derde reden om voor de hulp van een schoorsteenveger te kiezen, is het feit dat het erg lastig is om de schoorsteen zelf schoon te houden. Zo moet u over een veger beschikken, die lang genoeg is om door de hele schoorsteen te komen. Daarbij moet de schoorsteen soms via het dak gereinigd worden. Niet iedereen vindt het een fijn idee om op de nok van het dak te moeten werken. Een schoorsteenveger heeft de ervaring om dit op een veilige en verantwoorde wijze voor u te doen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline