Waarom led verlichting zo prettig is in huis 0

Led verlichting behoort al jaren tot één van de populairste vormen van verlichting. Inmiddels heeft led al heel wat conventionele lichtsoorten van hun troon gestoten. De populariteit voor led is echter niet altijd zo geweest. Er was ook een tijd waarin het gebruik van led gevreesd werd. Hoewel led ook toen al enorm veel voordelen had, hadden zij tevens het imago ontzettend sfeerloos te zijn. De techniek was toen nog niet zo ver ontwikkeld en het licht was te fel en de sfeer was ver te zoeken. Gelukkig is dat inmiddels wel anders. Led verlichting doet niet meer onder op het gebied van sfeer voor andere lichtsoorten. Sterker nog: led kent tegenwoordig bijna alleen maar voordelen. Hier lees je waarom led verlichting juist nu zo prettig is in huis!

Energiezuiniger dan gloei- of halogeenlampen

Wanneer je led spots armaturen en bijbehorende led verlichting in huis haalt, beschik je direct over tal van verschillende voordelen. Het grootste voordeel van led verlichting is toch wel dat het een stuk energiezuiniger is dan enkel gloei- of halogeenlampen. Dit komt met name doordat gloei- en halogeenlampen veel minder efficiënt zijn in het omzetten van elektriciteit naar licht. Ledlampen gebruiken maar liefst 90 tot 95 procent van de stroom voor licht. Bij gloeilampen is dit maar 5 tot 9 procent, de rest wordt omgezet in warmte. Dit levert uiteindelijk een besparing van soms wel 90 procent per lamp op. Dat vertaalt zich naar een besparing van tientallen euro’s per jaar, per lamp!

led spot armaturen

Lange levensduur

Ledlampen gaan ook nog eens veel langer mee dan conventionele verlichting. Je hebt er maar liefst 10 tot 20 jaar geen omkijken meer naar. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het gebruik. Een ledlamp in de woonkamer zal bijvoorbeeld eerder aan vervanging toe zijn dan een lamp in de slaapkamer. Gemiddeld gaat een ledlamp tot wel 20 keer langer mee dan een gloeilamp. Dit verklaart dan ook direct waarom een ledlamp ondanks de hogere aanschafkosten alsnog op de lange termijn goedkoper is. Je investeert even in een nieuwe lamp, maar hier doe je vervolgens wel jaren mee. Maak van goedkoop dan ook geen duurkoop en kies voor led.

Minder brandgevaarlijk

Nog een groot voordeel van ledlampen is dat ze veel minder brandgevaarlijk zijn. Gloeilampen en halogeenlampen kunnen tijdens het branden ongelooflijk heet worden. Zelfs als ze maar kort branden of al een tijdje uit zijn. Daarom moet je bij het vervangen altijd eerst een geruime tijd wachten. Anders loop je het risico dat je vervelende brandwonden oploopt. Hoewel sommige ledlampen ook nog steeds vrij warm worden, zullen ze nooit de hittegraad van een gloei- of hallogeenlamp evenaren. Hierdoor zijn ze zeer veilig te verwisselen en ook nog eens minder brandgevaarlijk.

Werken meteen op volle sterkte

Het grootste nadeel van een gloeilamp is dat het heel lang duurt voordat deze op volle sterkte is. Hierdoor bestaat zelfs de mogelijkheid dat je de ruimte al hebt verlaten, voordat de lamp op volle toeren draait. Zonde, nietwaar?! Dit probleem is eenvoudig opgelost door ledlampen te gebruiken. Ledlampen werken in tegenstelling tot de gloeilamp namelijk direct op volle sterkte. Ideaal wanneer je in een bepaalde ruimte maar kort verblijft en wel snel over voldoende licht wilt beschikken.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline