Het effect van kleuren op ons gedrag 0

 

 

 

Het effect van kleuren op ons gedrag

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe bepalend jouw directe omgeving is voor je gedrag? Veel dingen in ons dagelijks leven doen we onder invloed van bepaalde prikkels die we krijgen. Bedrijven spelen daar handig op in door winkels en horecabedrijven precies de juiste inrichting te geven. Is het je wel eens opgevallen dat budgetwinkels meestal gebruik maken van simpele tl-verlichting? Ze doen dat bewust om het gevoel te versterken dat de producten die ze verkopen heel goedkoop zijn. Je kunt een principe als dit ook in je eigen huis toepassen, bijvoorbeeld bij het inrichten van de keuken.

Rood bevordert de eetlust

De kleur rood symboliseert vaak gevaar, maar staat ook te boek als de kleur van de liefde. Bovendien is het een krachtige kleur, die winkeliers vaak gebruiken om een aanbieding mee aan te prijzen. Kijk maar eens hoe vaak je rode bordjes met kortingen ziet staan! En rood heeft nog een eigenschap: het bevordert de eetlust. Gek genoeg werkt dit juist tegengesteld wanneer het eten eenmaal op ons bord ligt, want onderzoek wijst uit dat van rode borden minder gegeten wordt. Maar het is dus niet voor niets dat cola vaak in flessen met rode etiketten of logo’s is verpakt en dat fastfoodketens ook vaak rood in hun huisstijl verwerken. Qua keukenkleuren is rood wat minder gangbaar, maar zeker niet vreemd. Het is wel aan te bevelen om het niet al te bont te maken. Kies voor subtiele verwerking van rood in je keukeninterieur, door bijvoorbeeld alleen enkele frontpanelen in die kleur uit te voeren. Het maakt je keuken vrolijk en je zult er veel energie van krijgen.

Veel licht in je keuken

Heb je niet veel lichtinval in je keuken? Dan is het verstandig om het interieur van de ruimte zelf zo licht mogelijk te houden. In dat geval is het zinvol om je vooral op witte keukens te oriënteren. Wit is de kleur die het meeste licht reflecteert, waardoor de ruimte lichter oogt en ook ruimer lijkt te zijn dan daadwerkelijk het geval is. Een mooi voordeel hierbij is dat wit zich met vrijwel elke andere kleur goed laat combineren. Wil je dus met twee kleuren werken, dan is wit altijd een prima basis. Overigens kun je ook kiezen voor hele lichte grijstinten of een pasteltint in de richting van geel of beige. Die kleuren doen het ook uitstekend in de keuken.

Zwart voor een chique uitstraling

Naast wit is ook zwart een perfecte kleur om met een willekeurige andere kleur te combineren. Houd er wel rekening mee dat een zwarte keuken vooral goed tot zijn recht komt bij voldoende lichtinval. Met een zwarte keuken creëer je een beeld dat luxe ademt, zonder dat je er daadwerkelijk meer geld aan kwijt bent. Net als wit is zwart ook een neutrale kleur, die veel mensen aanspreekt. Het maakt de keuken dus aantrekkelijk voor velen, hetgeen zeker ook een rol speelt wanneer je zou besluiten om de woning op termijn te verkopen.

Kom in balans met rustgevend groen

Wil je wat meer experimenteren met kleur, maar durf je niet zo goed? Met een groentint zit je eigenlijk altijd wel goed. Daar is een simpele verklaring voor: groen is een kleur die we in de natuur vaak zien. Mensen houden van de natuur en we komen tot rust wanneer we in de vrije natuur zijn. Hetzelfde effect kun je tot op zekere hoogte bereiken in eigen huis door groen in je interieur te verwerken. Voor een keuken is appeltjesgroen een geschikte keuze, maar ook olijfgroen zie je vaak in keukens terug.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline