5 Tips om energie te besparen in huis 0

tips om energie te besparen

Elk jaar weer vol spanning de meterstanden doorgeven en dan angstvallig afwachten tot de afrekening op mat verschijnt. Herkenbaar? Als jouw energierekening elk jaar weer tegenvalt en je moeite hebt om te ontdekken waar het misgaat, zijn er meerdere stappen die je kunt ondernemen. Het is allereerst belangrijk om te kijken of je niet bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent. Met energie vergelijken bij Independer kan je soms wel honderden euro’s per jaar besparen. Ligt het niet aan je energieleverancier, maar zoek je toch een manier om te besparen? Je kan natuurlijk met grof geschut aankomen en gelijk een set zonnepanelen op je dak laten plaatsen, maar er zijn ook subtielere manieren. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

1.         Isoleer je woning

Als je huis slecht geïsoleerd is ontsnapt er veel warmte naar buiten. Hierdoor lopen je stookkosten tamelijk hoog op en blijft je woning koud. Als je er graag warmpjes bij zit in de winter en je je energiekosten een stuk omlaag wilt gooien is een goede isolatie essentieel. Je kan dit klein aanpakken door eerst alle kieren en naden van je woning te dichten, doe dit met speciale tochtstrips of vervang kitranden. Je kan het ook gelijk grootschalig aanpakken en dubbelglas laten plaatsen. Dit is natuurlijk wel een hele uitgave, maar het brengt een heleboel voordelen met zich mee. Door dubbelglas neemt je huis in waarde toe, blijft de temperatuur van je huis aangenaam en blijft je huis in de zomer lekker koel.

isoleer je woning

2.         Zet de verwarming een tikje lager

Natuurlijk is het fijn als je huis over een aangename temperatuur beschikt, maar er is wel een verschil tussen aangenaam en hoog. Gemiddeld is een temperatuur van zo’n 20 graden ideaal voor in huis. Alles daarboven kan best een tikje lager. Ben je een koukleum? Zorg dan dat je wat warmere kleren aantrekt of kruip lekker onder een dekentje.

3.         Was op lagere temperaturen

De wasmachine en wasdroger behoren tot de grootste energievreters in huis. Veel mensen wassen standaard op 60 graden. Dit is echter vaak helemaal niet nodig. Door op een lage temperatuur te wassen kan je jaarlijks tientallen euro’s besparen. Is het wasgoed erg vuil? Zet hem dan op de eco-stand en laat hem extra lang op een lage temperatuur draaien.

4.         Haal de stekkers uit elektronische apparaten

Bijna iedereen zet wel de elektronische apparaten in huis uit als ze vertrekken of naar bed gaan. Maar haal je ook de stekkers uit het stopcontact? Ook op stand-by blijven de apparaten stroom verbruiken. Zorg er tevens voor dat je de opladers tijdig uit het stopcontact verwijderd. Dit zijn vaak verborgen stroomgebruikers.

5.         Kies voor energiezuinige apparaten

Wist je dat de koelkast en vriezer 15% van je totale energieverbruik bepalen? Als je energiezuiniger wilt leven is het aan te raden om zoveel mogelijk apparaten met een A-label aan te schaffen. Dit label staat voor hoe energiezuinig ze zijn in gebruik. De aanschafkosten van deze apparaten liggen wel wat hoger, maar dit geld haal je er weer heel snel uit door de lagere energiekosten.

energiezuinige apparaten

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline