Alles over een schaduwdoek op maat 0

Alles over een schaduwdoek op maat

Met een schaduwdoek op maat kom je comfortabel door de zomer heen. Op warme zomerdagen is het heerlijk vertoeven in je tuin of op je dakterras. Ons regenachtige Nederland kent niet veel zonuren, dus als het dan een keer zonnige is, wil je er natuurlijk optimaal van genieten. Toch heeft langdurig in de zon zitten ook nadelen. Op het balkon of in de tuin kunnen de temperaturen al snel hoog oplopen, waardoor je favoriete plek in huis verandert in een veel te hete plek. Daarnaast is Uv-straling natuurlijk erg schadelijk voor je huid. Op een zonnige dag kan een beetje schaduw en verkoeling dus erg fijn zijn. De juiste parasol heb je nog niet gevonden en je wil niet te veel ruimte verliezen aan een parasolvoet. Daarom kan een schaduwdoek op maat uitkomst bieden. In dit artikel vind je alle benodigde informatie over schaduwdoeken. 

Wat is een schaduwdoek?

Een schaduwdoek is een doek dat je boven je terras kunt hangen om bescherming te bieden tegen de zon. Een schaduwdoek is eigenlijk een flexibele vervanging voor de parasol. Met een schaduwdoek heb je namelijk geen last van die onhandige parasolvoet, omdat het doek wordt bevestigd aan de gevel of aan palen. Dit ziet er veel ruimtelijker uit. Schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en materialen. Er bestaan zelfs maatwerk schaduwdoeken. Daarnaast kan een schaduwdoek waterdicht of waterafstotend zijn. 

Voordelen van een schaduwdoek op maat

Styling

Het gebruiken van een schaduwdoek op maat heeft verschillende voordelen. Allereerst is een schaduwdoek op maat een mooie manier om je tuin of dakterras te stijlen. Je kunt een schaduwdoek op maat kopen in verschillende vormen en kleuren, zodat het schaduwdoek perfect aansluit op jouw interieurstijl. 

Flexibiliteit

Naast het decoratieve aspect, zijn er ook verschillende functionele voordelen van een schaduwdoek op maat. Zo kun je bijvoorbeeld zelf bepalen waar en hoeveel schaduw je wilt. Een schaduwdoek is licht van gewicht en is op allerlei plekken makkelijk op te hangen, bijvoorbeeld boven je veranda, het dakterras of boven de zandbak van de kinderen. 

Weersbestendig

Verder kan een schaduwdoek op maat het hele jaar door blijven hangen. Een schaduwdoek is stevig te bevestigen en bestendig tegen wind, regen, zon en kou. Gaat het regenen tijdens een buurt barbecue? Dan hoef je dus niet naar binnen te stormen om te schuilen. Het schaduwdoek is op zijn minst waterafstotend en kan altijd buiten blijven hangen. 

Uv-straling

Daarnaast is beschermt een schaduwdoek je tegen schadelijke Uv-straling van de zon. Hierdoor kun je met een veilig gevoel onder het schaduwdoek zitten of je kinderen eronder laten spelen. Wees niet bang dat het schaduwdoek al het zonlicht weert, dat is namelijk niet het geval. Het schaduwdoek laat nog voldoende zonlicht door om op een fijne manier buiten te kunnen zitten. Het filtert alleen de Uv-straling uit het zonlicht. 

Alles over een schaduwdoek op maat

Verschillende vormen schaduwdoeken

Er bestaan verschillende schaduwdoeken, zodat er voor ieder terras of voor iedere tuin een geschikt schaduwdoek is. De meest voorkomende vormen zijn driehoeken, rechthoeken en vierkanten. Soms is het zelfs mogelijk om een schaduwdoek met vijf hoeken te bestellen of om een schaduwdoek op maat te laten maken, bijvoorbeeld bij ZONZ sunsails. Voor ieder soort terras is dus een schaduwdoek te vinden. Zo kun je in een pergola het beste een rechthoekig schaduwdoek gebruiken, terwijl je voor het terras misschien beter af bent met een driehoekig schaduwdoek. Verder kun je meestal kiezen tussen schaduwdoeken met een gecurvde of een rechte zijde. Voor welke je kiest, is afhankelijk van de manier van bevestigen. Een schaduwdoek met een gecurvde zijde kun je bijvoorbeeld alleen aan de hoeken bevestigen. 

Harmonica schaduwdoek op maat

Daarnaast bestaan er ook harmonicadoeken. Een harmonicadoek is een uitschuifbaar lamellendoek. Een harmonicadoek beschikt over een koordsysteem, waarmee je gemakkelijk zelf kunt bepalen waar en wanneer je zon of schaduw wilt. Het voordeel is dus dat dit erg flexibel is en je geen zware parasols hoeft te verplaatsen. Wel zo fijn op een warme zomerdag. Verder is een harmonicadoek uitermate geschikt voor een pergola. Een pergola is een constructie gemaakt op palen, vaak in een rechthoekige vorm. De harmonicadoek past er dus precies in. Lukt dat niet? Dan kun je een harmonica schaduwdoek op maat laten maken. 

Schaduwdoek op maat

Kun je geen geschikt schaduwdoek vinden voor jouw terras? Dan kun je een schaduwdoek op maat laten maken. Wanneer je een schaduwdoek op maat bestelt, kun je rekening houden met jouw specifieke eisen en wensen. Je hebt hierbij de keuze uit meerdere vormen, afmetingen, doeksoorten en kleuren. Vaak kun je vooraf kosteloos een sample bestellen van jouw schaduwdoek, zodat je zeker weet dat het uiteindelijke schaduwdoek aan jouw verwachtingen voldoet. Soms is het zelfs mogelijk om een specialist naar jouw terras te laten kijken. Hij of zij kijkt dan welk soort schaduwdoek het meest geschikt is voor jouw terras. Op deze manier weet je zeker dat het schaduwdoek aan je eisen voldoet en je optimaal kunt genieten van zowel de zon als de schaduw.

Schaduwdoek oprolsysteem

De meeste schaduwdoeken beschikken over een oprolsysteem. Een oprolsysteem is vergelijkbaar met die van een harmonicadoek. Het enige verschil is dat je met een oprolsysteem het schaduwdoek oprolt, terwijl je met een harmonicadoek het doek als lamellen optrekt. Met behulp van een oprolsysteem kun je het schaduwdoek niet alleen flexibel afstellen, je kunt het doek ook gemakkelijk oprollen bij slecht weer. Ideaal tijdens de wisselvallige Nederlandse zomers. 

Waterdicht of waterafstotend?

Bij de meeste schaduwdoeken kun je kiezen tussen waterdicht of waterafstotend materiaal. Waterdicht materiaal is écht waterdicht. Kies je voor een schaduwdoek van waterdicht materiaal, dan zit je gegarandeerd het hele jaar droog. Een waterdicht doek houdt echter wel de warmte vast. Op hete zomerdagen is dit een nadeel, maar op frisse zomeravonden is dit juist een voordeel. Het is belangrijk om een waterdichte schaduwdoek schuin op te hangen, zodat het regenwater er vanaf kan lopen. 

Daarentegen laat een waterafstotend schaduwdoek het regenwater door het doek heen lopen. Vanwege de open structuur van het doek, houdt een waterafstotend schaduwdoek geen warmte vast. Hierdoor is een waterafstotend schaduwdoek ongeveer 30% koeler dan een waterdicht schaduwdoek. Verder hoef je een waterafstotend ook niet schuin op te hangen, omdat het regenwater er doorheen loopt. Op een hete zomerdag is een waterafstotend schaduwdoek dus erg fijn, omdat je dan een briesje door het doek heen voelt. 

Alles over een schaduwdoek op maat

Hoe bereken je de maat van een schaduwdoek?

De maat van een schaduwdoek is erg belangrijk. Zeker wanneer je zelf online een schaduwdoek bestelt, doe je er goed aan om vooraf de juiste maat te berekenen. De maat van een schaduwdoek wordt meestal gemeten vanaf het ene bevestigingspunt naar het andere bevestigingspunt. Dat is dus inclusief de bevestigingshaken. Omdat de meeste schaduwdoeken gecurved zijn, lopen ze iets rond naar binnen, waardoor het schaduwdoek altijd iets kleiner uitvalt dan de opgegeven maat. Daarnaast is een driehoekig schaduwdoek iets smaller bij de punten, waardoor deze dus minder schaduw geeft dan bijvoorbeeld een rechthoekig schaduwdoek. 

Houd bij het ophangen van het schaduwdoek rekening met de spanruimte. Omdat je het doek aanspant, rekt het doek uit en heb je dus meer ruimte nodig om het schaduwdoek op te hangen. Een schaduwdoek van 2 bij 2 meter hang je bijvoorbeeld boven een ruimte van 2,3 bij 2,3 meter. Twijfel je over de maat? Dan kun je altijd een specialist langs laten komen. 

Hoe bevestig je een schaduwdoek?

Een schaduwdoek is gemakkelijk op te hangen, omdat het doek erg licht van gewicht is en je het doek op meerdere manier kunt bevestigen. Je kunt een schaduwdoek bijvoorbeeld bevestigen met behulp van ringen in de hoeken van het schaduwdoek. Deze ringen zijn noodzakelijk indien je het schaduwdoek aan palen wilt bevestigen. Daarnaast kun je kiezen voor zeilogen. Hiermee kun je het schaduwdoek gemakkelijk bevestigen aan een pergola of een veranda. 

Wat kost een schaduwdoek?

De prijzen van schaduwdoeken variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. De afmetingen van het doek, het materiaal en de manier van bevestigen hebben invloed op de prijs van een schaduwdoek. Gemiddeld kost een schaduwdoek 50 tot 150 euro. Houd er rekening mee dat hier eventueel nog verzendkosten en/of montagekosten bij kunnen komen. Uiteindelijk ben je met de aankoop van een schaduwdoek altijd goedkoper uit dan wanneer je een parasol koopt.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline