Alles wat je moet weten over het impregneren van meubels 0

Alles wat je moet weten over het impregneren van meubels

impregneren nu eigenlijk? En heeft alles impregneren eigenlijk wel nut? Van welke voordelen profiteer je als je meubels impregneert of laat impregneren, en welke materialen zijn hiervoor geschikt? Alles wat je moet weten (en meer!) over het impregneren van meubels vind je hier.

Wat is impregneren precies?

Voor wie nog niet precies weet wat impregneren is, wordt het hoog tijd om dit eerst te verduidelijken. Want wat is impregneren? Bij impregneren wordt er een afstotende vloeistof aangebracht die vervolgens door het desbetreffende materiaal wordt opgenomen. Het doel van impregneren is het voorkomen van aantasting van het materiaal. Dit kan heel breed zijn. Een bank impregneren doe je bijvoorbeeld om vuil af te stoten, een houten tuinset impregneer je om deze beter te beschermen tegen vocht. Impregneren betekent natuurlijk niet dat de meubels nooit meer aangetast kunnen worden door vuil of vocht, maar het zorgt er wel voor dat het minder erg is als er iets misgaat.

Impregneren is geschikt voor verschillende materialen. Je hebt speciale impregneermiddelen voor o.a. hout, stof, steen en leder. Hierdoor is er altijd wel een manier om jouw favoriete meubels te impregneren, van welk materiaal ze ook gemaakt zijn.

Wat is impregneren precies

Verschillende functies van impregneermiddelen

Impregneermiddelen worden gebruikt om meubels een betere bescherming te bieden. Dit kan echter op verschillende manieren. Zo zullen bepaalde impregneermiddelen beter geschikt zijn voor het verhogen van de brandveiligheid in huis en andere middelen weer om de tussenkomst van insecten bij houten tuinsets te voorkomen.

  • Brandvertragende middelen worden voornamelijk gebruikt bij voorwerpen die sneller in de brand kunnen vliegen. Denk hierbij aan matrassen, tapijt, stoffen meubels en gordijnen. Door een brandvertragend impregneermiddel te gebruiken, zorg je ervoor dat je meer tijd wint wanneer er brand uitbreekt. Zodra je hele huis vol met meubels staat die zeer gevoelig zijn voor vuur, dan kan dit er ook in resulteren dat er veel sneller brand ontstaat en deze sneller om zich heen grijpt. Hierdoor beschik je dus over minder tijd om het huis veilig te verlaten of het vuur te doven. Natuurlijk wil een brandvertragend middel niet zeggen dat het voorwerp helemaal niet meer in de brand kan vliegen, maar het duurt wel een zeer ruime tijd voordat het vuur om zich heen grijpt. Voorkomen is niet mogelijk, maar tijd winnen hiermee zeker wel.
  • Het is ook mogelijk om tuinhout extra bescherming te bieden. Niet alleen tegen vocht, maar ook tegen de tussenkomst van insecten. Door schimmel- of insectenwerende impregneermiddelen te gebruiken, zorg je ervoor dat de levensduur van het hout langer wordt.

Waarom kiezen voor impregneren?

Maar waarom zou je kiezen voor impregneren? Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat de meeste meubels goed te reinigen zijn. Zeker wanneer er pas net een ongelukje is gebeurd. Bij stoffen meubels vergt dit echter wat extra werk. Bij dergelijke meubels is het zeker aan te raden om ze eerst goed te impregneren. Hierdoor wordt reinigen een stuk gemakkelijker mits je er op tijd bij bent. Hierdoor kan gemorst drinken of eten sneller en eenvoudiger verwijderd worden.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline