De beste tips om schoorsteenbrand voorkomen 0

De beste tips om schoorsteenbrand voorkomen

Er is weinig zo gezellig als ’s avonds bij de openhaard of kachel zitten. Veel mensen weten alleen niet dat de schoorsteen vaak brand in huis veroorzaakt. Daarom kun je ook niet zonder een inboedelverzekering. Wil je brand in het schoorsteenkanaal voorkomen? Volg dan deze 4 tips.  

Schoorsteenbrand voorkomen? 4 tips 

  1. Gebruik je openhaard niet als alles brander

Het is niet gek dat brand in de schoorsteen meestal wordt veroorzaakt door het verkeerde stookmateriaal. Mensen gebruiken de kachel en openhaard namelijk vaak als allesbrander. Van inpakpapier tot stukjes kerstboom – ze gooien het er allemaal in. De kans op brand is het kleinst als je alleen droog loofhout gebruikt. 

  1. Zet een bonkenscherm voor de haard

Vuur is onvoorspelbaar. Een klein vlammetje kan in een korte tijd veranderen in een vuurzee. Een goede reden om altijd een bonkenscherm voor de haard te zetten. Zo’n scherm voorkomt dat er vonkjes de kamer in schieten en zo brand veroorzaken.

  1. Blijf er altijd bij

Pannen kun je beter niet onbeheerd op het vuur laten staan en ook bij een kachel en openhaard kun je beter blijven staan. Je weet namelijk nooit wat vuur doet. Hoor je een loeiend geluid uit het rookkanaal komen? Dan moet je het vuur zo snel mogelijk blussen met zand. Sluit de deurtjes van de haard en de schoorsteenklep en bel de brandweer. Als je er snel bij bent, kun je de ergste schade nog voorkomen.

  1. Laat de schoorsteen regelmatig vegen

Eén van de belangrijkste tips om brand in schoorsteenkanaal te voorkomen: laat de schoorsteen regelmatig vegen. Is het schoorsteenkanaal niet goed schoon, dan kun je ook niet veilig stoken. Gebruik je de haard af en toe, dan is het genoeg om hem 1 keer per jaar te laten vegen. Anders is het wel zo veilig om minimaal 2 keer per jaar een schoorsteenveger te bellen.

Laat de schoorsteen regelmatig vegen

Sluit je ook een inboedelverzekering af

Brand kan een huis verwoesten. Het is dan ook echt geen overbodige luxe om een inboedelverzekering af te sluiten. Je inboedel is altijd meer waard dan je denkt. Met de inboedelverzekering van InShared hoef je je niet druk te maken om de flinke kostenpost na schade. En ook fijn: je betaalt niet de hoofdprijs. Benieuwd wat je per maand kwijt bent? Bereken hier de premie voor je potentiele inboedelverzekering.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline