Een 3D-printer als hobby? 0

Een 3D-printer als hobby

Het is voorjaarsvakantie, een perfect moment om een leuke hobby op te pakken. Nu kun je natuurlijk starten met vogel spotten of yoga in een park, maar met dit weer zijn er betere opties te verzinnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van 3D-printen? Hiermee kun je zelf de meest leuke accessoires voor in huis maken én je wordt niet natgeregend, een perfecte combinatie!

Wat is 3D-printen?

Je hebt vast een printer in huis staan om documenten of foto’s mee te printen. Het principe van een 3D-printer is hetzelfde, je maakt op basis van een vooraf bepaald model een print. Alleen nu komt je print er drie dimensionaal uit!

Hoe werkt het?

In een 3D-printer gaat geen inkt, maar een spoel met plastic draad. Dit draad wordt verhit en komt vloeibaar uit de onderkant van de printer. Vervolgens wordt het weer hard en zo wordt je object laag voor laag opgebouwd.

Hoe werkt een 3d printer

Wat voor spoel gaat erin?

Je kunt niet zomaar ieder plastic in de 3D-printer gebruiken. Hiervoor zijn speciale spoelen beschikbaar met hierop een plasticsoort die “filament” heet. Dit filament is te verkrijgen in verschillende soorten met elk hun eigen toepassing.

PLA
PLA-filament is het meest populaire plastic dat in 3D-printers wordt gebruikt. Het is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en makkelijk om mee te printen. Ook is het materiaal gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen, want het milieuvriendelijker maakt. Dit filament is in de meest uiteenlopende soorten te krijgen. Zo kun je printen met een houtlook, metaallook, of zelfs glow-in-the-dark.

ABS
Dit filament is sterker en harder dan PLA-filament en wat lastiger om mee te printen. Zo heeft het een hogere smelttemperatuur en heb je een verhit bed nodig om ervoor te zorgen dat de print niet omkrult. In tegenstelling tot PLA, is ABS-filament niet biologisch afbreekbaar en geeft het een sterke geur af tijdens het printen. Omdat het sterker is, gaat het wel langer mee. Hierdoor wordt het vaak voor bedrijfstoepassingen gebruikt.

Wat kan ik ermee printen?

Het korte antwoord is: verschrikkelijk veel! Een 3D-printer kun je gebruiken voor zowel leuke als handige toepassingen. Mis je een klein onderdeel van een zelfbouwkast, zoals een schroef? Dan print je deze gemakkelijk zelf. Ook kun je bijvoorbeeld een eigen kapstok maken, totaal naar eigen smaak. En heb je geen vaas in huis voor die mooie bos bloemen? Je raadt het al, ook dat behoort tot de mogelijkheden. Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken, er zijn tienduizenden (gratis) modellen op het internet te vinden. Voor ieder wat wils dus.

Heb je na het lezen van deze blog zin om zelf aan de slag te gaan met 3D-printen? Wij wel!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline