Een man in pak is het nieuwe stijlicoon 0

De man in pak is terug van weggeweest, breng dit terug in jou eigen stijl

Pakken zijn weer helemaal terug van weggeweest! Een man in pak werd vroeger al snel gezien als een oude en vooral saaie vent, maar tegenwoordig zijn de pakken weer bezig met een opmars. Dit heeft een aantal oorzaken: niet alleen is er een explosie in het aanbod, met allerlei nieuwe modellen, kleuren en stoffen die gebruikt worden voor pakken, maar ook zijn er een flink aantal nieuwe manieren ontdekt om een pak te stijlen. Veel van deze nieuwe stijlen richten zich juist op het overbrengen van een bepaalde nonchalance die lijnrecht tegenover het klassieke beeld van een man in pak staat: geen suffe boekhouder of gladde zakenman, maar juist een relaxte en open uitstraling wordt juist geprobeerd te verkrijgen. Het ene pak is echter het andere niet: er zijn ontzettend veel nieuwe manieren om een pak in je garderobe te verwerken. 

De (weder)opkomst van de man in pak

Vroeger, en dan met name voor de jaren ‘60, waren pakken de kledingnorm voor de meeste mannen. Een man in pak was een beschaafde, goed verzorgde man, hetgeen hij ook uitstraalde met zijn kleding. Vooral in de hogere klassen werd men beoordeeld op zijn pak, zowel op de kwaliteit als op de stof daarvan, en het werd dan ook voornamelijk gezien als onderdeel van een status. Na de jaren ‘60 kwam er, met name door invloeden vanuit de hippiecultuur en andere subculturen, een verwerping van het pak. Een man in pak stond namelijk voor alles waar deze subculturen tegen waren: het traditionele gezinsleven, strengen christelijke normen en waarden, en de burgerlijke stand. 

Zodoende werd het mode om zoveel mogelijk van dit traditionele beeld af te wijken, met name onder de voornamelijk jongere leden van deze subculturen. Zij gingen kleurrijke kleding dragen, of gingen experimenteren met stoffen en patronen. Dit is lange tijd de norm geweest, totdat aan het begin van de 21e eeuw, met name tijdens de opkomst van de dot.com bubbel en de vele jonge zakenmensen die hun positie op de markt wouden bemachtigen, het pak langzaam maar zeker weer een opmars maakte. Tegenwoordig is een man in pak al lang geen oude, traditionele man meer, maar kan hij onder tal van groepen worden geschaard. Er heerst dus vooral veel minder een waardeoordeel achter dit kledingstuk dan dat voorheen het geval was. 

Het juiste pak

Maar, zoals gezegd is het ene pak het andere niet. Een pak kan juist een frisse, vlotte uitstraling hebben, zoals jonge entrepreneurs dat vaak beogen te hebben, of een luchtige en nonchalante uitstraling, zoals het pak bijvoorbeeld door studenten nog wel eens wordt gedragen. Het verschil tussen deze stijlen zit hem vaak niet in het pak zelf, maar op de manier waarop het gedragen wordt: een man in pak die op alle details in zijn outfit heeft gelet, zoals een bijpassend horloge en een gestreken overhemd, zal al snel overkomen als een zakenman, terwijl een ongestreken overhemd met een knoop los en zonder horloge eerder zal overkomen als een gemakzuchtige student. De kleur en het materiaal waarvan het pak is gemaakt kunnen hier een rol bij spelen, maar veel vaker is de uitstraling eromheen de bepalende factor voor de look die iemand overbrengt. 

Een man in pak worden

Misschien lees je dit nu als man en denk je: “Ik wil eigenlijk ook wel een pak aan mijn garderobe toevoegen!”. Dit is een uitstekend idee: juist omdat je het pak op zoveel verschillende manieren kunt dragen is het een goed kledingstuk om in je kast te hebben. Let bij het kopen van je eerste pak vooral op de simpliciteit ervan: des te minder uniek het pak is des te makkelijker valt het te combineren. Een volledig wit pak kan enorm goed staan, maar is bijna onmogelijk om te gebruiken in een unieke outfit, terwijl een simpel blauw pak op onwijs veel manieren gedragen kan worden. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline