Raambekleding voor iedere ruimte: waar let je op? 0

Raambekleding voor iedere ruimte: waar let je op?

Ga je binnenkort verhuizen? Of is je huidige woning toe aan een make-over? Dan is het wellicht ook noodzakelijk om nieuwe raambekleding te kopen. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar dat blijkt in de praktijk toch lastiger te zijn dan verwacht. Geen wonder, want het aanbod is dan ook ongelooflijk groot. Zodra je bij een raambekleding webshop gaat kijken, is het dan ook wel prettig als je al een beetje een idee hebt van wat je nodig gaat hebben. 

Maar hoe maak je een keuze als er ongelooflijk veel mogelijk is? Hoe kies je voor iedere ruimte de juiste raambekleding? Waar let je dan op? In dit artikel zetten we een aantal handige tips op een rij om dit proces te vereenvoudigen. 

Houd rekening met de ruimte 

Het is allereerst van belang om rekening te houden met de ruimte waar de raambekleding komt te hangen. Dit bepaalt immers ook voor een groot deel over welke eigenschappen de raambekleding moet beschikken. De raambekleding in de slaapkamer dient bijvoorbeeld een geheel andere functie dan in de woonkamer. 

In de woonkamer is het vooral belangrijk om het zonlicht te reguleren en inkijk te voorkomen. Daarnaast speelt de uitstraling ook een cruciale rol, omdat het zo’n duidelijke eyecatcher is binnen het leefgedeelte. Veelgebruikte raambekleding in de woonkamer zijn gordijnen, jaloezieën en shutters. 

In de slaapkamer is de functie weer geheel anders. Hier is vooral privacy en verduistering van belang. Wist je dat de nachtrust flink verbeterd kan worden door een ruimte beter te verduisteren? Hierdoor maakt men meer slaaphormonen aan en kan er een diepere rust worden gevonden. Goede voorbeelden van verduisterende raambekleding zijn (rol)gordijnen. Deze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar en kunnen met extra verduisterende stof worden geleverd.

Dan zijn er ook nog vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Hier kan niet elke soort raambekleding worden gebruikt. Het is wel belangrijk dat deze raambekleding ook bestand is tegen vocht. Anders loop je het risico dat de levensduur van de raambekleding maar kort is en dat het niet lang duurt voordat de uitstraling verslechtert. Kies daarom voor waterbestendige materialen zoals polyester en aluminium. 

Wat past er binnen mijn interieur? 

Daarnaast speelt uitstraling natuurlijk ook een belangrijke rol. De raambekleding moet wel passen bij jouw interieurstijl. Bedenk daarom goed hoe je je interieur zou omschrijven. Neig je naar de industriële kant? Is het een modern interieur? Of is je woning juist heel landelijk ingericht? Het is goed om hier rekening mee te houden, zodat je passende raambekleding kunt vinden. 

Houd niet alleen rekening met de interieurstijl, maar ook het type raam dat bekleed moet worden. In Nederlandse woningen zien we meestal wel standaard afmetingen en vormen, maar soms heeft de architect ook iets meer creativiteit laten zien. Zo is het al een stuk lastiger om raambekleding voor een rond raam te vinden. Bovendien zijn er dan ook andere keuzes die gemaakt moeten worden. Houd hier zeker rekening mee. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline