Een hard of een zachte matras? Wat is het verschil? 0

Een hard of een zachte matras

Wie op zoek gaat naar een nieuw matras krijgt te maken met de keuze van de hardheid van het matras. Vaak wordt er aangeraden om een hard matras te nemen wanneer je last hebt van je rug. Maar dit is onterecht en kan rugklachten zelfs verergeren. Dit komt omdat de holten in de rug dan niet goed worden opgevuld en ondersteund. Of je beter een hard of zacht matras kan kiezen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen lengte en gewicht mee in de keuze. Zachte matrassen worden aangeraden voor mensen tot 80 kg, voor mensen boven de 80 kg zijn harde matrassen meer geschikt. Maar het is alsnog afhankelijk van je eigen voorkeur wat een goed matras is voor jou.

Zacht matras

Een zacht matras omsluit het lichaam meer dan een hard matras en zal daardoor ook warmer aanvoelen. Zachte matrassen worden door de meeste mensen comfortabel gevonden, omdat de heupen en schouders meer in het matras zakken. Bij een zacht matras is er sprake van een betere doorbloeding, omdat er minder snel sprake is van afknelling. Door de betere doorbloeding ga je ook nog eens beter slapen.

Wanneer je boven de 80 kg weegt kan een zacht matras snel te zacht zijn. Het is bij een zacht matras belangrijk dat hij niet te zacht is. Hier is sprake van wanneer je door het matras heen ligt. Dit houd in dat je geen veerkracht meer hebt op de zwaarste delen van je lichaam. Je lichaam wordt dan niet meer ondersteund, waardoor je in de verkeerde houding komt te liggen. Je onderrug gaat te veel hangen en er komt druk te staan op de wervelkolom. Dit kan er in resulteren dat je last gaat krijgen van pijn in je onderrug.

Hard matras

Bij een hard matras wordt het lichaam niet omsloten en zal zorgen voor een koeler gevoel. Een hard matras wordt echter vaak als minder comfortabel ervaren. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je doorbloeding wordt afgekneld. Er ontstaat vaak overdruk op de schouders en heupen, maar ook op andere lichaamsdelen. Dit resulteert erin dat je ‘s nachts meer gaat draaien, onrustig bent en minder diep slaapt. Hierdoor wordt je ook minder goed uitgerust wakker.

Richtlijnen

Wanneer je gaat kijken naar de hardheid van het matras voor je nieuwe bed of boxspring is je eigen gewicht en lengte erg belangrijk in je keuze voor de hardheid. Het belangrijkste waar je op moet letten is of het matras niet te hard of te zacht is voor je. Je lengte en gewicht spelen een belangrijke rol in je keuze, hiervoor zijn richtlijnen te vinden. Hierin zal je zien dat iemand van 1,95 en een gewicht van 65 kg het beste voor een zacht matras kan gaan, wanneer deze persoon 75 kg is een een medium matras aan te raden en wanneer deze persoon meer dan 110 kg weegt wordt een hard matras pas aangeraden. Maar iemand van 1,55 m en een gewicht van 95 kg en hoger wordt ook een hard matras aangeraden.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline