Geen geel gras of kale plekken in je gazon: verticuteren kun je leren 0

Geen geel gras of kale plekken in je gazon: verticuteren kun je leren

Is jouw gras dor of geel? Of heeft je gras veel kale plekken? Vaak is dit gemakkelijker op te lossen dan je denkt. Raak vooral niet in paniek wanneer je jouw gazon langzaam af ziet takelen. Het is waarschijnlijk alleen maar de hoogste tijd om je gras te verticuteren. Door het verticuteren van je gras verwijder je alle grasresten, mosresten en dood organisch materiaal wat ook wel de viltlaag wordt genoemd. Deze zogenaamde viltlaag zorgt er namelijk voor dat het gras zonlicht en water niet goed meer op kan nemen, twee hele belangrijke groeifactoren voor het gras. In dit blog vertellen we je precies wat verticuteren is en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

 

Stap 1: Kies het juiste moment


Wanneer je het gras verticuteert ga je eigenlijk je gazon flink aanpakken, je kunt het zien als het verticaal maaien van de grassprieten. Het hele gazon wordt op z’n kop gezet en door de heftige ingreep heeft het wel even de tijd nodig om te herstellen. We raden daarom aan om te verticuteren tijdens de groeiperiodes. Dit zijn tussen maart en april of tussen augustus en oktober. Het is in ieder geval belangrijk dat de bodemtemperatuur boven de 10 graden Celsius ligt omdat het gras dan het snelst groeit. Wanneer het kouder is dan 10 graden heb je kans dat het gras er niet meer bovenop komt na het verticuteren. Als het de week dat jij wil gaan verticuteren heel veel regent raden we je ook aan om nog even te wachten. Als er water op het gazon ligt heb je kans dat je het gazon onherstelbaar beschadigd.

 

Stap 2: Maai het gras kort

Om het jezelf een stuk makkelijker te maken raden we je aan om voor het verticuteren het gras te maaien. Wanneer de grassprieten een lengte van 3 tot 5 centimeter hebben is het verticuteren een stuk minder zwaar. Alhoewel het niet handig is om op een heel nat gazon aan de slag te gaan is té droog ook geen aanrader voor het verticuteren. Check de bodem van tevoren goed en sproei als het nodig is eerst wat bij om het gazon een beetje vochtig te maken. Je zal zien dat het verticuteren van het gazon dan een stuk soepeler verloopt en voldoende vocht is ook nog eens beter voor het gras.

 

Stap 3: Ready set go

Je bent nu helemaal klaar om te beginnen met verticuteren. Voor het verticuteren kun je een verticuteermachine huren of een verticuteerhark gebruiken. Wanneer je een gazon groter hebt dan 100m² raden we je aan om een verticuteermachine te gebruiken. Je kan de machine gemakkelijk afstellen op ongeveer 1cm diepte. Op deze diepte verwijder je de viltlaag zonder te veel schade aan te brengen in de grond. Net als tijdens het maaien van het gras maak je bij het verticuteren zowel horizontaal als verticaal rechte banen. Dit geldt overigens ook voor het verticuteren met de hark. Het enige echt grote verschil is dat de klus fysiek een stuk zwaarder is wanneer je het met de hark doet.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline