Hier moet je op letten bij de aanvraag van een omgevingsvergunning 0

Hier moet je op letten bij de aanvraag van een omgevingsvergunning

Ben je van plan om binnenkort te gaan verbouwen, bouwen of slopen? Dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Zonder een omgevingsvergunning is het namelijk niet toegestaan om dergelijke werkzaamheden te verrichten. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning komt veel kijken. Je kunt bijvoorbeeld een Beng-berekening laten uitvoeren en je moet rekening houden met het bestemmingsplan van de gemeente. Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier de belangrijkste informatie over de aanvraag van een omgevingsvergunning.

Wat is een omgevingsvergunning?

Om te mogen verbouwen, bouwen of slopen, moet je voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Deze eisen voorkomen dat jouw bouwwerkzaamheden overlast veroorzaken voor mens en/of milieu. Wil je bijvoorbeeld zelf een veranda bouwen? Dan kan het zijn dat je vooraf een omgevingsvergunning moet aanvragen. Een omgevingsvergunning is een overkoepelende term voor alle benodigde bouwvergunningen. Sinds 2010 is de Wabo in het leven geroepen, ook wel de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht. Door het invoeren van de Wabo zijn alle losse vergunningen, zoals de bouwvergunning, samengevoegd tot één omgevingsvergunning. Dit zorgt voor meer duidelijkheid en efficiëntere processen.

De aanvraag van een omgevingsvergunning kan worden ingediend bij de gemeente en brengt mogelijk tijd en kosten met zich mee. Over het algemeen krijg je met een omgevingsvergunning groen licht voor het uitvoeren van de bouwwerkzaamheden, maar in sommige gevallen wordt er door anderen bezwaar gemaakt tegen de verleende vergunning. Verder is het in sommige gevallen niet nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen, bijvoorbeeld wanneer je een sauna in de tuin wilt plaatsen. In dergelijke gevallen mag je vergunningsvrij bouwen.

Wanneer heb je een omgevingsvergunning nodig?

Voor alle werkzaamheden waar vroeger een bouwvergunning voor nodig was, heb je nu een omgevingsvergunning nodig. Toch is de aanvraag van een omgevingsvergunning altijd afhankelijk van de situatie. Op het Omgevingsloket kun je online bekijken of er in jouw situatie een vergunning nodig is. Voor het ophangen van reclameborden heb je bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig, net als voor het installeren van een alarm in een bedrijfspand en voor de aanleg van een in- of uitrit. Je doet er dus goed aan om vooraf eerst de eisen voor jouw specifieke situatie te bekijken.

Energie-eisen voor nieuwbouw

Per januari 2021 is het verplicht om een Beng-berekening te laten uitvoeren wanneer je gaat bouwen. Beng (Bijna Energieneutraal Gebouw) is een nieuwe methode om de energieprestaties van een gebouw te bepalen. Beng is ingevoerd door de Europese Unie om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Nieuwbouw moet daarom voldoen aan bepaalde energie-eisen. Met een Beng-berekening kun je dus bij de gemeente aantonen dat jouw bouwplannen aan de nieuwe energie-eisen voldoen. Zonder de Beng-berekening wordt de aanvraag van een omgevingsvergunning namelijk afgekeurd, dus het is een cruciaal onderdeel van de aanvraag van een omgevingsvergunning.

Wat zijn de voorwaarden van een omgevingsvergunning?

Tot slot wordt de aanvraag van een omgevingsvergunning – naast de Beng-berekening – nog op een aantal andere onderdelen getoetst. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het bestemmingsplan, de welstandseisen, de bouwverordening en de bouwvoorschriften.

De te beoordelen onderdelen verschillen echter per gemeente, dus je doet er goed aan om vooraf de onderdelen van jouw eigen gemeente te achterhalen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline