Tapijt, waar moet ik op letten? 0

kiezen van een tapijt

Een geschikt tapijt is er voor praktisch elke ruimte in je huis. In de woonkamer, op de trap, in de studeerkamer: in vrijwel alle soorten, maten, materialen, kleuren en structuren. Daarbij heeft het ook nog eens veel positieve eigenschappen. Er zijn dus genoeg redenen om te kiezen voor vloerbedekking, zoals tapijt in de volksmond vaak wordt genoemd.

Leef je uit met tapijt

Wanneer je denkt aan tapijt, denk je al gauw aan grote oppervlaktes met hetzelfde materiaal. Maar wist je dat je met geen ander soort vloer als met vloerbedekking zó creatief kunt zijn? Behalve dat je kunt spelen met verschillende structuren, kun je ook door middel van verschillende kleuren en materialen verrassende effecten creëren. Voor iedere ruimte in huis, is er wel een geschikte vloerbedekking te vinden. Het PIT (Produkt Informatie Tapijt)-systeem, dat de eigenschappen weergeeft, zorgt ervoor dat je de juiste keuze maakt.

Warmte-isolerend

Tapijt is warmte-isolerend en energiebesparend. De stilstaande lucht, die zich bevindt tussen de pooldraden, zorgt ervoor dat de warme lucht wordt vastgehouden en niet verdwijnt naar de constructievloer eronder. Hoe langer de polen, hoe meer het de warmte vasthoud. Loop je op je sokken of blote voeten, dan voelt het behaaglijk aan. Je gevoelstemperatuur wordt hoger, waardoor de thermostaat best wel wat lager kan. En dát bespaart je jaarlijks 0.24 m3 tot 0.4 m3 gas per vierkante meter, wat neerkomt op een besparing van wel 50 euro per jaar!

Geluiddempend

Tapijt is niet alleen warmte-isolerend, maar ook geluiddempend. Tapijtvezels weerkaatsen namelijk het geluid niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld plavuizen, maar de vezels absorberen het. Hoe dikker, des te meer het geluid gedempt wordt. Vooral  in een flat of appartement, beperk je de gehorigheid. Hoe dikker, hoe meer het geluid isoleert. Tapijt kan loopgeluiden verminderen tot wel 30 decibel. Als je bedenkt dat gewoon stemgeluid 40 decibel geluid voortbrengt, absorbeert het dus aanzienlijk.

In tegenstelling tot een harde vloer, weerkaatst tapijt stereo- en tv-geluid niet en krijg je ook geen nagalm. Je kunt dus heerlijk op volle sterkte naar je nieuwste cd luisteren. Maar houd rekening met de buren! Als je die hebt natuurlijk…

Ook de trap kan voor geluidsoverlast zorgen. Is de trap van hout, dan maakt het al geluid wanneer de trap rustig bewandeld wordt, laat staan wanneer je de vaart erin hebt en je schoenen met harde zolen draagt. Door vloerbedekking op de trap te leggen, demp je het geluid niet alleen, maar maak je de trap bovendien veiliger.

Valbrekend

Helaas gebeuren veel ongelukken in huis, zelfs ruim twee keer zoveel als buitenshuis. Vallen van de trap of uitglijden op de gladde vloer is een van die veel voorkomende ongelukken in huis. Tapijt is stroever dan bijvoorbeeld een houten of stenen vloer, waardoor het risico op uitglijden aanzienlijk minder is. Als je dan toch valt, is een zo zacht mogelijke landing wel zo prettig. Zeker wanneer er kleine kinderen in huis wonen, zijn de zachte en verende eigenschappen van harte welkom. Een kind leert tenslotte goed te lopen door vallen en opstaan.

Tapijt is onhygiënisch en wordt snel vies en lelijk

Vooral mensen die snel last hebben van de luchtwegen, kiezen eerder voor een houten of stenen vloer in huis dan voor tapijt. Tapijt zou stoffig zijn en is dus niet geschikt voor mensen met een stofallergie. Niets is minder waar. Stof dat eenmaal neergedaald is, dwarrelt, in tegenstelling tot een harde vloer, niet meer op. Ook niet als er op gelopen wordt. Bovendien waait de stof niet onbereikbare hoekjes in, waardoor het blijft liggen. Door geregeld te stofzuigen zorg je ervoor dat het stof verdwijnt en huismijt geen kans krijgt zich te nestelen. Het tapijt zelf is namelijk niet de veroorzaker van een allergische reactie, maar de stof.

Tapijt hoeft ook niet vies en lelijk te worden. Als je je tapijt goed onderhoudt en reinigt, gaat het jarenlang mee en behoudt het zijn schoonheid en comfort.

Ik heb gekozen voor tapijt, en nu?

Voordat je werkelijk het tapijt voor je ruimte(s) gaat uitzoeken, zul je een aantal dingen op een rijtje moeten zetten om tot de juiste tapijtkeuze te kunnen komen. Zo moet je vooraf bedenken in welke ruimte en waarvoor je tapijt wilt hebben. Doe daarom eerst de tapijttest, en neem de antwoorden op de gestelde vragen mee naar de tapijtadviseur. Je weet dan zeker dat je het juiste tapijt kiest.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline