Kiezen van een tapijt 0 6168

kiezen van een tapijt

Een geschikt tapijt is er voor praktisch elke ruimte in je huis. In de woonkamer, op de trap, in de studeerkamer: in vrijwel alle soorten, maten, materialen, kleuren en structuren. Daarbij heeft tapijt ook nog eens veel positieve eigenschappen. Er zijn dus genoeg redenen om te kiezen voor vloerbedekking, zoals tapijt in de volksmond vaak wordt genoemd.

Leef je uit met tapijt

Wanneer je denkt aan tapijt, denk je al gauw aan grote oppervlaktes met hetzelfde materiaal. Maar wist je dat je met geen ander soort vloer als met tapijt zó creatief kunt zijn? Behalve dat je kunt spelen met verschillende structuren, kun je ook door middel van verschillende kleuren en materialen verrassende effecten creëren. Voor iedere ruimte in huis, is er wel een geschikte vloerbedekking te vinden. Het PIT (Produkt Informatie Tapijt)-systeem, dat de eigenschappen van het tapijt weergeeft, zorgt ervoor dat je de juiste keuze maakt.

Warmte-isolerend

Tapijt is warmte-isolerend en energiebesparend. De stilstaande lucht, die zich bevindt tussen de pooldraden, zorgt ervoor dat de warme lucht wordt vastgehouden en niet verdwijnt naar de constructievloer eronder. Hoe langer de polen, hoe meer het tapijt de warmte vasthoud. Loop je op je sokken of blote voeten, dan voelt het behaaglijk aan. Je gevoelstemperatuur wordt hoger, waardoor de thermostaat best wel wat lager kan. En dát bespaart je jaarlijks 0.24 m3 tot 0.4 m3 gas per vierkante meter, wat neerkomt op een besparing van wel 50 euro per jaar!

Geluiddempend

Tapijt is niet alleen warmte-isolerend, maar ook geluiddempend. Tapijtvezels weerkaatsen namelijk het geluid niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld plavuizen, maar de vezels absorberen het. Hoe dikker het tapijt is, des te meer het geluid gedempt wordt. Vooral wanneer je in een flat of appartement tapijt op de vloer legt, beperk je de gehorigheid. Hoe dikker het tapijt, hoe meer het geluid isoleert. Tapijt kan loopgeluiden verminderen tot wel 30 decibel. Als je bedenkt dat gewoon stemgeluid 40 decibel geluid voortbrengt, absorbeert tapijt dus aanzienlijk.

In tegenstelling tot een harde vloer, weerkaatst tapijt stereo- en tv-geluid niet en krijg je ook geen nagalm. Je kunt dus heerlijk op volle sterkte naar je nieuwste cd luisteren. Maar hou rekening met de buren! Als je die hebt natuurlijk…

Ook de trap kan voor geluidsoverlast zorgen. Is de trap van hout, dan maakt het al geluid wanneer de trap rustig bewandeld wordt, laat staan wanneer je de vaart erin hebt en je schoenen met harde zolen draagt. Door vloerbedekking op de trap te leggen, demp je het geluid niet alleen, maar maak je de trap bovendien veiliger.

Valbrekend

Helaas gebeuren veel ongelukken in huis, zelfs ruim twee keer zoveel als buitenshuis. Vallen van de trap of uitglijden op de gladde vloer is een van die veel voorkomende ongelukken in huis. Tapijt is stroever dan bijvoorbeeld een houten of stenen vloer, waardoor het risico op uitglijden aanzienlijk minder is. Als je dan toch valt, is een zo zacht mogelijke landing wel zo prettig. Zeker wanneer er kleine kinderen in huis wonen, zijn de zachte en verende eigenschappen van tapijt van harte welkom. Een kind leert tenslotte goed te lopen door vallen en opstaan.

Tapijt is onhygiënisch en wordt snel vies en lelijk

Vooral mensen die snel last hebben van de luchtwegen, kiezen eerder voor een houten of stenen vloer in huis dan voor tapijt. Tapijt zou stoffig zijn en is dus niet geschikt voor mensen met een stofallergie. Niets is minder waar. Stof dat eenmaal neergedaald is, dwarrelt, in tegenstelling tot een harde vloer, niet meer op. Ook niet als er op gelopen wordt. Bovendien waait de stof niet onbereikbare hoekjes in, waardoor het blijft liggen. Door geregeld te stofzuigen zorg je ervoor dat het stof verdwijnt en huismijt geen kans krijgt zich te nestelen. Het tapijt zelf is namelijk niet de veroorzaker van een allergische reactie, maar de stof.

Tapijt hoeft ook niet vies en lelijk te worden. Als je je tapijt goed onderhoudt en reinigt, gaat het jarenlang mee en behoudt het zijn schoonheid en comfort.

Ik heb gekozen voor tapijt, en nu?

Voordat je werkelijk het tapijt voor je ruimte(s) gaat uitzoeken, zul je een aantal dingen op een rijtje moeten zetten om tot de juiste tapijtkeuze te kunnen komen. Zo moet je vooraf bedenken in welke ruimte en waarvoor je tapijt wilt hebben. Doe daarom eerst de tapijttest, en neem de antwoorden op de gestelde vragen mee naar de tapijtadviseur. Je weet dan zeker dat je het juiste tapijt kiest.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een Scandinavisch interieur naleven, hoe doe je dat? 0 2442

Scandinavisch interieur

Als je een Scandinavische woning binnentreedt, vallen je onmiddellijk een paar elementen op: lichte kleuren, veel lichtinval en veel gebruik van hout. Heb je plannen om te verbouwen? Overweeg dan ook eens deze stijl. Het is een rustgevende stijl die heel trendy is. Deze stijl blijft gegarandeerd nog heel wat jaren meegaan!

Scandinaviërs houden van licht

Licht is belangrijk in Scandinavië. Ze krijgen sowieso al niet veel zonuren. Daarom richten ze hun woningen in met overwegend lichte kleuren: wit en licht grijs. Ze hebben bovendien hout in overvloed en gebruiken dit graag om hun huizen gezellig te maken. Dit zijn al twee elementen die je goed moet voor ogen houden als je een Scandinavische woning wilt inrichten. Bij nieuwbouw of als je gaat verbouwen, is het geen probleem om veel hout te gebruiken. Maar ook als je de interieurtrends wilt volgen en je kiest voor een Scandinavisch interieur, is dit niet zo moeilijk te realiseren.

Gezelligheid gaat boven alles

Een Scandinavisch interieur ziet er fris en wit uit met een minimalistische twist, zonder daarom koel over te komen. Er zitten altijd elementen in die het gezellig maken. Heb je een oude houten kast van oma of een bruin leren sofa? Deze passen perfect in een dergelijk interieur. Houten stoelen en houten bijzettafels geven het interieur onmiddellijk een warme uitstraling. Denk ook aan gebreide wollen dekentjes en kussens en bijvoorbeeld schapenvellen: ideaal om heerlijk te genieten bij de haard of een tegelkachel!

Etnische prints

Je ziet ook heel wat etnische prints in een Scandinavische wooninrichting. Vloerkleden met grote ruiten of geometrische tekeningen doen het goed!

Nieuwe kleuren en materialen

De Scandinavische stijl is vrij stabiel en volgt niet strikt de interieurtrends. Toch mag je gerust nieuwe kleuren en materialen gebruiken in deze stijl. Denk bijvoorbeeld aan de trendy ‘poederkleuren’, ook ‘kalkkleuren’ genoemd: vaal roze, licht grijsblauw of zacht pistache groen bijvoorbeeld. Voor dit jaar zijn er ook de fellere en eveneens trendy kleuren okergeel, turquoise blauw en zeeblauw. Gebruik deze opvallende kleuren als eyecatcher in jouw Scandinavische woning, maar overdrijf niet. Een paar accessoires per kamer zijn vaak al voldoende.

Tegelvloer trends & tips 0 2749

Vloertegels tips

Een tegelvloer is niet alleen heel praktisch en duurzaam, maar geeft je kamer ook een bijzonder karakter. Ga jij voor XXS, XXL of een mooie combinatie? De vloertegels trends omvatten alle uitersten. Iedereen heeft hierin natuurlijk zijn eigen wensen en smaak. Wij hebben de trends en tips voor je op een rijtje gezet. Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een keuze voor jezelf maken welke tegelvloer het beste bij jou past!

Vloertegel trend 1: ga voor XXL!

Tegels in formaat XXL zien we ontzettend veel terug. Het mag allemaal steeds groter. Vloertegels van 60 cm worden standaard tot klein, vloertegels van 90 cm zien we steeds vaker en vloertegels van 120 cm zijn ook geen uitzondering meer. Grote vloertegels zorgen voor veel rust en hiermee creëer je een ruimtelijk effect. Vooral als ze in de lengte van de kamer gelegd worden, laat het de ruimte groter lijken.

Tip: Is jouw ruimte niet zo groot? Kies dan niet voor hele grote tegels, om toch een mooie doorloop te behouden.

Vloertegel trend 2: XS mozaïek

De tegenhanger van de grote tegels is natuurlijk de mozaïek tegel. En aangezien de vloertegel trends momenteel tot het uiterste gaan, zien we ook de mozaïek vloertegels weer heel veel terug. Met mozaïek tegels zijn bijzondere patronen te maken en kunnen kleurtinten gecombineerd worden. De authentieke uistraling van mozaïek gecombineerd met stijlvol design geeft je kamer een luxe en warme uitstraling.

Tip: Ga je voor mozaïek tegels, kies dan voor veel verschillende tinten in één kleur en leg deze mozaïektegels door elkaar heen, voor een speels effect.

Vloertegel trend 3: combineer XXL en XS

Het combineren van XXL vloertegels met XS vloertegels wordt ook wel de multiformaat trend genoemd. Hierbij worden in één ruimte hele grote tegels gecombineerd met hele kleine tegels, zoals mozaïek. Met deze trend kun je heel creatief zijn en een eigen patroon aanbrengen in de ruimte. Zo maak je jouw tegelvloer uniek en persoonlijk.

Tip: Kijk ook eens naar goedkope tegels in bijvoorbeeld een tegeloutlet. Met deze trend kun je namelijk alle resten creatief gebruiken. Zo bespaar je ook direct op je tegelvloer.

Vloertegel trend 4: minimalistisch design

Naast de formaten die in de trends de boventoon voeren, is er natuurlijk ook wat te zeggen over de kleuren en structuren van vloertegels. Wanneer de formaten niet standaard zijn, wordt er juist gekozen voor een minimalistische kleur en structuur, om de rust te behouden. Kleuren zijn voornamelijk bruintinten en grijstinten, die door hun tijdloze uitstraling jarenlang mooi blijven. De vloertegels zijn bijna effen, met licht natuurlijke effecten, om het natuurlijke karakter toch in de vloer terug te laten komen.

Tip: Kies je voor de multiformaat trend, houd de kleur en structuur dan rustig. Pak juist bij een standaard formaat vloertegel wat meer uit met kleuren.

bron: Goedkoopvloertje.nl

Bron Allesoverbouw.nl

Meest populaire berichten

Editor Picks