Leven in een tiny house, hoe gaat dat? 0

Leven in een tiny house, hoe gaat dat?

Je hoort het steeds vaker. Mensen die hun woning vaarwel zeggen en overstappen naar een tiny house. Omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verkleinen, omdat ze klaar zijn met de consumptiedrift van deze economie of gewoon omdat ze het avontuur aan willen gaan. Maar wat is dat eigenlijk, een tiny house, en hoe gaat het leven in een ‘klein huis’?

Wat is een tiny house

Letterlijk vertaald is een tiny house een ‘klein huis’. Het is een kleine maar volwaardige woning met een vloeroppervlakte van maximaal vijftig vierkante meter. Hoewel sommige mensen ze verwarren met een vakantiewoning worden een tiny houses permanent bewoond. Sommige tiny houses zijn verplaatsbaar, andere zijn gebouwd op een vaste fundering.

Aanpassingen maken

Als je van een ‘gewone’ woning overstapt naar een tiny house moet je een aantal aanpassingen maken in je leven. Om te beginnen kun je niet al je spullen meenemen, daar is gewoon geen ruimte voor. Dat betekent dat je door al je spulletjes moet gaan om te kijken of je het echt nodig hebt, en wat je misschien incidenteel nodig hebt en ook kunt lenen van anderen.

Bij het inrichten van een tiny house moet je ook rekening houden met het beperkte oppervlak. Je goed verdiepen in het inrichten is dan een absolute must. Een kleine woonkamer inrichten vraagt om een andere aanpak dan een woonkamer in een ‘gewoon’ huis, waar je alle ruimte hebt. Geen donkere kleuren maar lichte tinten die een ruimte groter laten lijken en dubbele functies voor bepaalde elementen in huis, zoals een bank waar je ook op slaapt, een kast die tegelijk dient als scheidingswand en een tafel die je opklapt tegen de muur als je hem niet nodig hebt zodat je meer bewegingsruimte hebt.

Autarkisch wonen en leven

Omdat je in een tiny house een beperkte ruimte hebt, heb je veel minder stookkosten en ook minder spullen nodig. Mensen die in een tiny house wonen doen dat ook vaak omdat ze autarkisch willen leven. Autarkisch betekent ‘zelfvoorzienend’, waarbij je er naar streeft om zo veel mogelijk in je eigen onderhoud te voorzien. Je bent niet afhankelijk van anderen voor bijvoorbeeld eten en spullen, wekt je eigen stroom op en recyclet je eigen water. Je ziet bij een tiny house dan ook vaak een moestuintje, zonnepanelen of een waterzuiveringsinstallatie.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline