Verbouwing financieren: 3 tips 0

Verbouwing financieren: 3 tips

Heb je plannen om je woning te (laten) verbouwen? Dan is dit in veel gevallen niet iets waar je aan kunt ontkomen. Veel verbouwingsplannen zijn noodzakelijk om het wooncomfort te verbeteren, het huis bewoonbaar te houden of om simpelweg de waarde van het huis te verhogen. Hoewel een verbouwing veel voordelen biedt, brengt dit tegelijkertijd ook enorm veel kosten met zich mee. Het is daarom van belang om ruim van tevoren al een inschatting te maken van de uiteindelijke kosten en over de financiering hiervan na te denken.

In dit artikel geven we enkele tips om jou te helpen bij het financieren van de verbouwing.

1.      Geld lenen voor verbouwing

Het is niet altijd mogelijk om te wachten tot je het bedrag bij elkaar gespaard hebt. Bijvoorbeeld omdat er heel snel gezinsuitbreiding zal komen en de verbouwing noodzakelijk is om voldoende ruimte te maken voor het hele gezin. Of bijvoorbeeld omdat er verbouwingswerkzaamheden moeten worden gedaan omdat het huis veel mankementen vertoont en langer wachten deze alleen maar erger kunnen maken. In dat geval is geld lenen vrijwel nog het enige alternatief. Geld lenen voor verbouwing kan op verschillende manieren.

Je kunt er voor kiezen om binnen of naast je huidige hypotheek extra te lenen. Bijvoorbeeld door je huidige hypotheek te verhogen of een extra (kleine) hypotheek af te sluiten. Wanneer je de woning verbouwt met als doel verduurzaming door bijvoorbeeld zonnepanelen, zal de lening tegen veel gunstigere voorwaarden worden afgesloten. Soms kom je zelfs in aanmerking voor enkele subsidies. Het is soms ook mogelijk om de verbouwing te financieren via de overwaarde van de woning. In dat geval neem je een tweede hypotheek over de overwaarde om het huis verder te verbouwen.

Wanneer lenen binnen de eigen hypotheek niet mogelijk is of niet zo gunstig is, dan kan je er ook nog voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten. Dit is met name gunstig wanneer je maar een relatief klein bedrag bij hoeft te lenen. Kies indien mogelijk altijd voor het kortste looptermijn. Op die manier ben je onder de streep minder geld kwijt aan de lening.

2.      Zelf sparen

Verreweg de beste optie is natuurlijk om gewoon zelf het bedrag bij elkaar te sparen. Bovendien is het ook nog eens een prettig idee om je spaargeld gewoon te gebruiken. Op dit moment levert het namelijk nauwelijks wat op om je geld op een bankrekening te laten staan. Sterker nog, met de huidige inflatiecijfers wordt het geld alleen maar minder waard en het levert ook nog eens geen rente meer op. Als je dus al een leuk bedrag op de spaarrekening hebt staan, is dit een goed moment om het te gaan gebruiken. Bovendien verhoogt een verbouwing ook de waarde van het huis en zullen energiebesparende maatregelen ook nog bijdragen aan een lagere energierekening, hierdoor kan jij jouw spaarpotje weer heel snel spekken.

3.      Belastingvrije schenking

Het kan ook lonen om je ouders of grootouders lief aan te kijken. Veel ouders overwegen namelijk om een schenking te doen. Dit is voor hunzelf ook gunstig, gezien zij op die manier minder inkomstenbelasting hoeven te betalen. Een fijne keuze, want ouders en grootouders mogen ook belastingvrij schenken. Ouders mogen dit bedrag zelfs eenmalig verhogen naar ruim een ton!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline