Wat moet je weten over licht en kleur 0

Houten jaloezieën op maat

Hoe ziet jouw leven eruit zonder licht en kleur? De combinatie roept niet alleen een bepaalde stemming op, maar het kan ook effect op de ruimte hebben. Licht en kleur zijn de sfeermakers in huis. Je kent vast het gevoel als je in de ochtend de gordijnen of houten jaloezieën opent en de zon heerlijk naar binnenschijnt. Met een beter gevoel kun je de morgen niet beginnen. Van dit gevoel kun je echter ook de hele dag genieten door de lichtinval in je slaapkamer of woonkamer te combineren met de juiste kleuren. Zelfs als je weinig lichtinval hebt in je woning!

Vraag jezelf het volgende af: uit welke richting valt het licht binnen in je woonkamer? Als je dit goed in kaart hebt kun je vervolgens de kleurencombinatie hierop afstemmen. Wij hebben de kleurencombinaties per lichtinval op een rijtje gezet.

Lichtinval vanuit het noorden

We beginnen gelijk met de moeilijkste combinatie. Licht uit het noorden heeft een ietswat koude, blauwe gloed. Om dit te compenseren kun je dit het best kiezen voor warme kleuren als rood, paars en bruin. Vind je dit te donker? Ga dan voor gelige kleurcombinaties. Aan te randen: Gordijnen dempen de koude goed waardoor kleuren in huis warmen aandoen. Af te raden: wellicht al voor de hand liggend, maar ga niet voor kille kleuren zoals grijs of blauw. Deze kleuren versterken het koele effect in een ruimte.

Lichtinval vanuit het zuiden

Komt het licht vanuit het zuiden binnen? You are lucky! Licht vanuit het zuiden is makkelijk te combineren gezien het licht kleuren warmer maakt. Ga voor lekkere frisse kleuren zoals lichtblauw of roze. Hiermee creëer je een heerlijke lichte en warme uitstraling in je huis!

Lichtinval vanuit het westen

Ligt je woonkamer op het westen? Dan heb je in de ochtend een koele gloed in huis en in de loop van de middag een wat warmere gloed. Licht uit het westen bevat veel natuurlijke lichtreflectoren. Perfect voor een warme uitstraling in je huis. Ga voor lichte tinten zoals wit, grijs en roze. Pasteltinten versterken de natuurlijke lichtreflectoren en zijn een goede optie voor een ruimte met licht uit het westen.

Lichtinval vanuit het oosten

Licht in het oosten verandert het meest gedurende de dag. In de ochtend heeft het licht een warme gloed en gedurende de dag wordt dit steeds koeler. Welke kleuren hier het beste bij passen?  Kamers liggend op het oosten kleuren als snel een beetje blauw. Het is dus het beste om dit te combineren met zachte kleuren zoals blauw en groen. Ook wittinten met een lichte groene of blauw basis doen het goed. 

Houten jaloezie met decoratief band

Regel de lichtinval met zonwering

Als je zelf meer controle wilt over de lichtinval in de woonkamer is het verstandig om te kiezen voor raamdecoratie waarbij je dit zelf kunt instellen. En don’t worry, voor elk soort interieurstijl is passende raambekleding te vinden! Houten jaloezieen zijn de laatste jaren erg in populariteit gegroeid door de ruime keuze aan mogelijkheden. Je kunt hierbij helemaal zelf bepalen op welke manier het licht in je huis valt. Weet je niet helemaal zeker wat nu de beste optie is voor jouw kamer? Er zijn natuurlijk altijd raamdecoratie specialisten die je graag helpen bij het kiezen van een compleet kleurenpalet voor je woning.  Ook kun je vaak een kleurstaal aanvragen om zo de juiste kleur en materiaalsoort te bepalen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline