Wat voor soort lichten zijn er allemaal? 0

Wat voor soort lichten zijn er allemaal?

Verlichting is allesbepalend voor de sfeer in huis. Toch besteden de meeste mensen weinig aandacht aan het uitzoeken van lampen en andere verlichtingsbronnen. Gek eigenlijk, want we zijn altijd wel heel zorgvuldig bij het vinden van de juiste gordijnen, vloeren, wandbekleding, accessoires en meubels. Het is dan ook belangrijk om te bedenken dat verlichting net zo’n grote invloed kan hebben op de sfeer in huis als alle andere bovengenoemde elementen. Maar waar moet je dan op letten als je voor nieuwe lampen gaat kijken? Welke mogelijkheden zijn er precies?

LED lampen

De afgelopen jaren stonden in het teken van duurzaamheid. Dit zien we dan ook terug in de producten die vandaag de dag op de markt verschijnen. Er is steeds meer vraag naar duurzame energiebronnen en daar wordt met LED lampen antwoord op gegeven. Een ledlamp is een geweldig alternatief voor de meer conventionele lampen en kent talloze voordelen. Daarnaast is het een geweldige sfeermaker en kunnen de meeste LED lampen, door middel van een led dimmer, de hoeveelheid licht naar wens afstemmen.

De ontwikkelingen zijn momenteel nog in volle gang. De ledlamp vandaag de dag is dan ook al 100x beter dan de ledlamp van enkele jaren terug. Ook de komende jaren verwachten we dat de lamp steeds meer verbeterd wordt. De toekomst van LED verlichting zien wij dan ook rooskleurig in!

Led lampen kunnen in vrijwel iedere ruimte van het huis gebruikt worden. Ze halen gemiddeld 50.000 branduren voordat ze stukgaan. Een enorm groot aantal, wat LED verlichting enorm hoog doet scoren in duurzaamheid. Bovendien verbruikt een ledlamp veel minder energie dan een conventionele lamp. Kies je voor een milieubewust leven? Dan kies je voor LED verlichting.

Spaarlamp

De spaarlamp was tot op voorheen altijd de beste keuze als je let op duurzaamheid. Met de ontwikkeling op het gebied van LED verlichting zijn spaarlampen eigenlijk van hun troon gestoten, maar dat maakt ze zeker niet minder functioneel of energiebewust. Spaarlampen zijn in aanschaf duurder dan gloeilampen, maar door het lagere energieverbruik en de langere levensduur zijn ze op de lange termijn juist veel goedkoop.

Spaarlampen kennen echter ook nadelen. Zo werken deze lampen zeer energiezuinig in ruimtes waar ze lang aanstaan, maar kan de levensduur flink verkort worden op plekken waar het licht vaak aan- en uit wordt gedaan. Dit zien we bijvoorbeeld in de hal of het toilet. Bovendien duurt het een tijdje voordat een spaarlamp op volle sterkte is. Als je slechts kort in een ruimte verblijft, kan dit onpraktisch zijn. Daarnaast zijn spaarlampen door de kwik minder milieu bewust. Deze dampen komen ook vrij als je de spaarlamp laat vallen

Halogeenlamp

Veel types halogeenlampen zijn tegenwoordig verboden in Nederland. Dit heeft vooral te maken met de plannen van de overheid om Nederland verder te verduurzamen. Alhoewel de halogeenlamp destijds als vervanger van de gloeilamp werd gezien, verbruikt deze alsnog veel meer energie dan nodig moet zijn. Desalniettemin is de halogeenlamp wel een slimmere keuze dan de gloeilamp. Deze behaalt een veel hoger rendement: ruwweg 3 keer beter! Halogeenlampen worden tegenwoordig vooral als spotverlichting ingezet.

Gloeilamp

Vanaf 2012 mogen er al geen nieuwe gloeilampen meer op de markt verschijnen. Wel mochten winkeliers hun resterende voorraad opmaken. Toch zien we nog steeds regelmatig gloeilampen in de Nederlandse woningen. Dit komt vooral omdat de wet hier ruimte voor laat of omdat mensen destijds gewoon een grote voorraad hadden ingeslagen.

Een gloeilamp is zeer milieuonvriendelijk. Deze zet slechts 10% van de verbruikte stroom om in licht. De rest is slechts stralingswarmte.Daarom is de overheid erop gefocust om deze verlichting voorgoed uit de Nederlandse huishoudens te halen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline