Welke verzekeringen zijn nodig bij een koophuis? 0

welke verzekeringen kopen huis.v1

Zodra je de sleutel van jouw nieuwe huis ontvangt ben je direct verantwoordelijk voor meerdere zaken. Dankzij een koophuis geniet je van enorm veel vrijheid. Vrijheid om te doen wat je wilt met het huis, deze is immers in jouw bezit. Die vrijheid komt echter ook met een keerzijde. Er rust een grote verantwoordelijkheid op je schouders.  Zo ook met het afsluiten van woonverzekeringen. Voorheen kon je terecht bij de huisbaas of misschien zelfs wel bij je ouders. Nu is dit jouw verantwoordelijkheid. Als je nog nooit in het bezit van een eigen huis bent geweest, kunnen wij ons voorstellen dat het moeilijk is om te bepalen welke verzekeringen afgesloten moeten worden. Zijn er überhaupt verzekeringen die verplicht zijn? Of zijn deze gewoonweg handig? Dat lees je in dit artikel.

verzekeringen koophuis

Opstalverzekering

De opstalverzekering is voor iedere huiseigenaar verplicht, hierbij maakt het niet uit of je in een klein appartementje of droomvilla woont. Het is niet bij wet verplicht, maar de hypotheekverstrekker mag en zal je dit wel verplichten. Ze willen namelijk wel zeker weten dat je je hypotheek nog kan terugbetalen als je woning is afgebrand, bijvoorbeeld. Door middel van een opstalverzekering bescherm jij je woning tegen schade van buitenaf. Denk hierbij aan brand, inbraak, natuurgeweld en vandalisme. Bij een opstalverzekering is enkel het huis zelf en alles wat daaraan vast zit verzekerd. Alle dingen die je niet kunt verhuizen zijn meeverzekerd: inbouwapparatuur, garage, het dak, het aanrecht, etc.

Hoeveel de opstalverzekering precies dekt is afhankelijk van de verzekeraar. In de meeste gevallen wordt bijvoorbeeld ook het glas van de woning en eventuele zonnepanelen meeverzekerd. Vraag dit na bij jouw verzekeraar en vergelijk de verschillende polissen voor de beste deal.

zonnepanelen opstalverzekering

Als je een opstalverzekering afsluit is het belangrijk om na te gaan hoe hoog het eigen risico is. Je wilt immers niet voor onverwachte hoge kosten komen te staan bij brand- of stormschade. Er zijn gelukkig genoeg verzekeraars die standaard € 0,- eigen risico vragen. Dat geeft een fijn en vertrouwd gevoel!

Inboedelverzekering

Niet verplicht, wel handig: een inboedelverzekering. Alle spullen die je bij een verhuizing kunt oppakken en meenemen horen bij jouw inboedel. Deze zijn niet standaard meeverzekerd met de woning. Je kunt ze beschermen door middel van een inboedelverzekering. Raken ze beschadigd door stormschade, brand of vandalisme? Worden ze meegenomen tijdens een inbraak? Dan keert de verzekeraar een bepaald bedrag uit.

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het belangrijk om de polis goed door te lezen. Als je veel dure sieraden in huis hebt liggen is het belangrijk om deze hoog mee te verzekeren. Bij sommige verzekeraars willen ze slechts tot een maximum bedrag uitkeren. Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. Ook het eigen risico telt mee. Moet je zelf nog extra bijbetalen als er sprake is van brandschade?

Tip: maak na het inrichten van jouw woning foto’s van alle kamers. Bewaar tevens de bonnen van alle meubels, accessoires en elektronische apparatuur. Mocht er ooit sprake zijn van inbraak of vandalisme biedt dit jouw de mogelijkheid om te laten zien wat er verdwenen is. Zo weet de verzekeraar zeker dat jij niet probeert te ‘verdienen’ aan je verzekering en worden alle kosten netjes en snel uitgekeerd.

Aansprakelijkheidsverzekering

Stel je voor: bij de eerste kennismaking met de buren verniel jij één van hun spullen. Oeps! Geen goede binnenkomer. Natuurlijk stel je voor om de schade te vergoeden, maar in sommige gevallen kan dat flink in de papieren lopen. In dat geval biedt de aansprakelijkheidsverzekering solaas. Maak jij, je partner of de kinderen iets stuk bij iemand anders? Dan kun je terugvallen op de aansprakelijkheidsverzekering om de schade te vergoeden. Niet verplicht, maar ook deze verzekering is ontzettend handig.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline