Zo kunt u voordeliger stoken 0

Zo kunt u voordeliger stoken

Wist u dat de staat van uw schoorsteen en rookkanaal invloed heeft op het rendement van uw kachel? Het loont om uw schoorsteen in ieder geval eens per jaar schoon te laten maken door een professionele schoorsteenveger. Bij een intensief gebruik van de kachel is het zelfs verstandig om de schoorsteen tweemaal per jaar te reinigen. Het op professionele wijze reinigen van een schoorsteen heeft niet alleen invloed op het rendement van de kachel. Ook verkleint het de kans op een brand in huis en een koolmonoxidevergiftiging. In dit artikel leest u meer over de redenen om een schoorsteen periodiek te laten vegen.

Goede luchtafvoer verhoogt het rendement

Het rendement van een kachel hangt samen met de snelheid waarmee vuile lucht kan worden afgevoerd. Des te sneller deze lucht via het rookkanaal wordt afgevoerd, des te beter is het rendement van de kachel. Het verschilt per type kachel hoe hoog het rendement hiervan is. Zo heeft een houtkachel een rendement van circa 80%, terwijl datzelfde rendement bij een open haard op circa 10% ligt. Het rendement staat voor de mate waarin het hout verbrand wordt. Des te effici├źnter het hout verbrand wordt, des te sneller is een ruimte verwarmd. Dit heeft logischerwijs invloed op de stookkosten.

Voorkom een brand in huis

Zoals eerder al werd aangehaald, heeft het vegen van de schoorsteen niet alleen een positief effect op het rendement van de kachel. Bij het gebruik van de houtkachel ontstaat een brandbare laag op de binnenzijde van het rookkanaal. Deze brandbare laag noemt men ook wel creosoot. Op het moment dat er vonken vanuit de kachel op deze laag landen, is de kans op een brand in huis zeer groot. Reden genoeg om de laag eens per jaar of tweemaal per jaar te laten verwijderen door een professionele schoorsteen expert.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline