Blokhutten voor het hele jaar door: hoe installeer je ze? 0

Blokhutten voor het hele jaar door: hoe installeer je ze?

Het is niet verrassend dat het idee om blokhutten te bouwen meestal ontstaat wanneer het weer opwarmt en mensen beginnen na te denken over een gezellige plek voor een rustige zomervakantie. Met iets meer investeringen in de bouw kunnen houten blokhutten echter  gemakkelijk worden aangepast voor waterrecreatie – kunnen ze veel vaker worden gebruikt dan alleen op warme zomerdagen. Hoe creëer je zo’n all-season rustplaats?

Het juiste hout kiezen – de  helft van de klus

Een van de meest voorkomende redenen om een stacaravan voor huisvesting te kiezen, is niet alleen de natuurlijkheid van het hout, maar ook de goede eigenschappen, die een aanzienlijke invloed hebben op de thermische isolatie van het huis. Daarom zorgen blokhutten kopen gemaakt van hoogwaardig hout al voor een geweldig microklimaat – geven comfortabel koele binnentemperatuur in de zomer en warme temperatuur in de winter.

Er kan worden gezegd dat het hout dat het vaakst wordt gebruikt bij de bouw van zomerhuizen die geschikt zijn om in ons land te wonen, naaldhout is: dennen, sparren, ceder of cederden, lariks. Het is duidelijk dat de frequente keuze van deze houtsoorten meestal verband houdt met de overvloed van de bomen zelf in ons land, maar hun specifieke kenmerken kunnen ook niet worden genegeerd. Sparrenhout heeft bijvoorbeeld een veel hogere weerstand tegen temperatuurverschillen dan grenenhout, daarom wordt spar vaak gekozen voor de productie van bouwconstructies. Dennenhout ademt echter veel meer, wat resulteert in een betere lucht- en vochtdoorlaatbaarheid, en de specifieke dichtheid biedt betere mechanische eigenschappen die blokhutten ook zullen hebben.

Wat betreft het essentiële aspect van dit onderwerp – thermische isolatie, houten huizen gemaakt van sparren hebben minstens 10 % betere thermische isolatie dan pijnbomen. Hetzelfde huisje gemaakt van lariks zal zelfs 25-30 % kouder zijn. De waarheid is dat als u niet zwaar bespaart op bouwmaterialen, het vermeldenswaard is dat het rode Canadese en Siberische cederhout de andere houtsoorten ver overtreft in zijn isolerende eigenschappen. Dankzij zijn unieke structuur houdt ceder niet alleen de warmte goed vast, maar reinigt het ook de binnenlucht en de microben erin. Dit hout heeft ook een zeer lage compressie coëfficiënt, dus het geeft praktisch niet toe aan longitudinale en transversale rotatie of krimp. Vanwege de extreem lage dichtheid en het hoge vochtgehalte in de houtstructuur heeft ceder dus het laagste warmteverlies in vergelijking met andere houtsoorten.

Bij het kiezen van wat voor soort hout uw tuinhuis zal worden gemaakt, is het ook de moeite waard om te weten dat, indien mogelijk, het belangrijk is om rekening te houden met de locatie van de bomen en de tijd van het jaar dat ze zijn gekapt. Dit is belangrijk omdat, afhankelijk van het bos waarin ze groeien – gemengd, dicht, of misschien in het bos op een heuvel, in een moeras of in het laagland – de dichtheid meestal verschilt. Waar de bomen groeiden is ook belangrijk voor de sterkte en duurzaamheid van het gebouw. Er moet ook worden opgemerkt dat de winterkap boom veel droger zal zijn, dus het drogen van de reeds geassembleerde structuur zal waarschijnlijk grote vervormingen, grote scheuren en schimmel- of knaagdier schade voorkomen.

Hoe te zorgen voor kwaliteitsisolatie van het huisje?

Om de blokhutten goed te isoleren, is het noodzakelijk om kennis te maken met verschillende belangrijke aspecten voordat u met de isolatiewerkzaamheden begint, wat zal helpen om de hoogste kwaliteit ervan te garanderen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het wordt aanbevolen om alle isolatiewerkzaamheden van het zomerhuis van buitenaf uit te voeren, omdat dit de temperatuurbelasting op de muren vermindert – de ruimtetemperatuur blijft het hele jaar door stabiel. Het is ook belangrijk om te vermelden dat de isolatie van de houten blokhutten van binnenuit niet erg praktisch is. Bij het isoleren van de muren van een huis dat al is gebouwd, is het heel vaak nodig om de vloer te demonteren. Om te garanderen dat het zomerhuis de unieke uitstraling behoudt die natuurlijke boomstammen geven, kunnen isolatiewerkzaamheden ook van binnenuit worden uitgevoerd. In dit geval wordt het echter aanbevolen om alleen ecologische materialen te gebruiken, omdat dit de enige manier is om een gezond microklimaat te behouden.

Het tweede belangrijke ding dat belangrijk is om te begrijpen bij het kiezen van materialen voor de isolatie van uw blokhut is het belang van thermische geleidbaarheid. Hoe lager de coëfficiënt, hoe minder isolatiematerialen er nodig zijn en de geleidbaarheid zal uiteindelijk reageren op de stookkosten. Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat het materiaal dat wordt gebruikt voor isolatie dampdoorlatend is – het “ademt niet”, het wordt niet weggeblazen door de wind, het materiaal accumuleert geen vocht en is bestand tegen de groei van micro-organismen zelf.

Het derde ding is dat voordat u begint met isolatiewerkzaamheden, het belangrijk is om rekening te houden met het feit dat blokhutten kopen minstens een paar jaar na de bouw zullen verhuizen. Dus, zonder de juiste berekening van dit proces, kunnen de materialen die worden gebruikt voor isolatie en isolatie worden beschadigd en moet het werk mogelijk opnieuw worden gedaan.

Ten vierde – als uw geisoleerde blokhut niet nieuw is, moet de eerste stap voordat u isolatiewerkzaamheden uitvoert altijd een grondige inspectie van de constructie zijn. Het betekent – om erachter te komen of het huisje geen structurele schade heeft. Niet alleen de muren en vloeren van het gebouw, maar ook het dak moet in dit geval kwalitatief worden geïnspecteerd. Het is vermeldenswaard dat ramen en deuren goed zijn voor maar liefst 25% en soms zelfs 30% van het warmteverlies, dus bij het investeren in de isolatie van de muren van een houten huis, betaal dan niet voor de dichtheid van ramen en deuren en plafonds. Het is niet ongebruikelijk dat tuinhuizen worden geïsoleerd, ongeacht de plaatsen waardoor een grote hoeveelheid warmte uit het huis ontsnapt, wat geen maximale isolatie mogelijk maakt. Zelfs grote investeringen in muurisolatie of efficiënte verwarmingssystemen zullen echter waardeloos zijn als u niet zorgt voor de volledige dichtheid van de te koop staande blokhutten.

Welke isolatiematerialen kiezen?

Voordat u het isolatiewerk overweegt, is het vermeldenswaard dat de isolatie van het huisje zeker geen goedkope en snelle klus zal zijn, en de keuze van materialen zal van belang zijn voor de kwaliteit van de isolatie. Waarschijnlijk de meest populaire keuze als het gaat om materialen voor het isoleren van een houten huis op dit moment is polyesterschuim. Bij het isoleren van houten huizen op deze manier worden speciale polyester panelen direct aan het hout bevestigd. Hoewel deze methode vanwege zijn eenvoud bijzonder populair is, is het niet de keuze die de hoogste isolatiekwaliteit garandeert (vanwege het gebrek aan dichtheid van het polyester materiaal). Vanwege de uitzonderlijke kwaliteit en elasticiteit, die belangrijk is voor thermische isolatie, wordt polyurethaan vooral vaak gebruikt voor isolatie van blokhutten. Isolatie met minerale steenwol kan een andere extractiemethode zijn die een beter resultaat mogelijk maakt dan polyesterschuim. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat als u steenwol kiest, u een extra polyethyleenfilm nodig hebt om waterdamp te helpen absorberen die schadelijk is voor de muur.

Welke isolatiemethode of -materiaal u ook kiest, het is belangrijk om aandacht te besteden aan de warmteoverdrachtscoëfficiënten die u en de thermische weerstand R. Het warmteoverdracht criterium maakt een beoordeling mogelijk van de thermische isolatie of de hoeveelheid warmte die door het schot van het isolatiemateriaal kan dringen. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er zal binnendringen. Kijkend naar de coëfficiënt van thermische weerstand, hoe hoger de weerstand, hoe warmer de scheidingswand zal zijn.

Geïsoleerde blokhutten: waarom is het belangrijk om niet alleen de muren te isoleren?

Als het gaat om het onderwerp isolatie, is de eerste associatie meestal de muren van het huis. Dit is echter niet het enige deel van het huis dat moet worden verzorgd om een comfortabel klimaat in het gebouw te behouden.

Allereerst kunnen koude vloeren worden genoemd als een van de belangrijkste oorzaken van kou in huisjes. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze problemen meestal moeilijk op te lossen zijn door tapijten erop te plaatsen. Daarom moet er bij het installeren van de vloer van een houten huis voor worden gezorgd dat er geen “koudebruggen” worden gevormd in het isolatie proces. Als u bijvoorbeeld besluit polyurethaan te gebruiken voor de isolatie, moet de laag minstens 10-15 cm op de muren rusten. Houten blokhutten met polyurethaan-geïsoleerde vloeren hebben uitstekende isolatie-eigenschappen – dit materiaal is homogeen, dus het vereist geen extra afdichting en het hecht goed aan de isolerende laag. Het maakt het ook mogelijk om een veel hogere thermische isolatie te bereiken dan andere isolatiematerialen.

Als u liever het hele jaar door een comfortabele temperatuur in uw zomerhuis heeft, is het niet minder belangrijk om te zorgen voor hoogwaardige dakisolatie. Het dak is het deel van het gebouw dat het pand beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals hitte, kou of regen. Een onbewaakt of lekkend dak veroorzaakt echter meestal een van de grootste warmteverliezen – naarmate de warme lucht van het gebouw stijgt, tot 30%, en soms wordt er meer warmte verspild door het dak. Waarschijnlijk het meest gebruikte isolatiemateriaal voor dakisolatie is minerale wol, die niet alleen warmte vasthoudt in een houten huis, maar ook het energieverbruik van warmte aanzienlijk vermindert. Het is ook belangrijk om te vermelden dat het kiezen van milieuvriendelijke en duurzame isolatie huizen een dubbel milieuvoordeel zal hebben, omdat ze minder energie verbruiken en geen materialen zullen gebruiken om ze te isoleren. Het vinden van een betrouwbare manier om de lekkage van warme lucht door het dak en zijn structuren te stoppen, is dus vooral belangrijk. Hoogwaardige dakisolatie staat u niet toe om gezelligheid en comfort vrij te geven samen met de warmte van het gebouw.

Welk verwarmingssysteem te kiezen?

Er is niet één beste manier om voor alle soorten huizen te passen, dus het antwoord op de vraag hoe blokhutten kopen moeten worden verwarmd, is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. De keuze van het verwarmingssysteem kan door vele factoren worden bepaald, dus tuinhuizen kunnen op verschillende manieren worden verwarmd: open haard, elektrische kachel, airconditioner, professioneel verwarmingssysteem.

Wanneer u overweegt hoe u uw houten huis kunt verwarmen, wordt het aanbevolen om zaken als het type constructie van het huis, isolatie, hoeveel u buiten de zomer in een houten huis bent, te overwegen. Als u bijvoorbeeld niet van plan bent om het vakantiehuis het hele jaar door te gebruiken, is het niet de moeite waard om te investeren in een compleet ruimte- en waterverwarmingssysteem, in welk geval u de hele winter een temperatuur van ongeveer 6-8 ° C moet handhaven om te voorkomen dat water in de radiatoren bevriest. Als u van plan bent om het huis periodiek te gebruiken, is het de moeite waard om een verwarmingssysteem te kiezen dat geen grote investeringen vereist, maar zorgt voor minimale verwarmingsbehoeften. Een elektrische kachel of airconditioner verwarmt bijvoorbeeld een kamer vrij snel en efficiënt – apparaten van 70-80 W / m² moeten voldoende zijn om een geïsoleerd huis in gematigde winterse omstandigheden te verwarmen.

Om het hoogste niveau van elektrische verwarming efficiëntie te garanderen, kunt u thermostaten in de kachels gebruiken waarmee u de temperatuur automatisch kunt regelen. Afhankelijk van de temperatuur die door de sensoren wordt geregistreerd, wordt de verwarming automatisch in- of uitgeschakeld. Dit bespaart kosten en maakt het systeem efficiënter. Een andere, waarschijnlijk de meest voorkomende verwarming optie is een open haard, die zorgt voor een efficiënte verwarming van het gebouw en alleen kan worden gebruikt als dat nodig is. Als u in alle kamers een extra warmtedistributiesysteem biedt, verwarmt u het hele huis vrij snel en goedkoop. Het grootste nadeel is dat wanneer de open haard klaar is, het pand vrij snel afkoelt, dus als u deze verwarming optie kiest, is het hoogste isolatieniveau van het gebouw noodzakelijk.

Ten slotte moeten degenen die op zoek zijn naar de meest efficiënte manier om een tuinhuis te verwarmen, op de lange termijn goed nadenken over een professioneel verwarmingssysteem. Het maakt het niet alleen mogelijk om de gewenste staltemperatuur op elk moment van de dag te handhaven, maar zorgt er ook voor dat het hele huis gelijkmatig wordt verwarmd, inclusief het watersysteem, waardoor het probleem van bevriezing in de winter wordt vermeden.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline