Veilig klussen in huis: hier moet je aan denken! 0

Veilig klussen in huis hier moet je aan denken

De afgelopen twee jaar is er heel wat geklust in huis. Mede door de coronacrisis hielden mensen wat extra geld over om te investeren in hun woning. Doordat ze ook nog eens meer vrije tijd om handen hadden, zijn veel mensen druk in de slag gegaan in huis. Hierbij stegen echter ook het aantal ongevallen tijdens het klussen. Heel veel traumachirurgen zagen mensen met lelijke wonden en zelfs in levensgevaarlijke situaties terechtkomen doordat ze een klus op de verkeerde manier hadden uitgevoerd.

Ook nu – nu corona zo goed als haar hielen heeft gelicht – zien we dat mensen nog volop aan het werk zijn in huis. Maar wat betekent dit voor het aantal ongevallen tijdens het klussen? Dat móet toch anders kunnen? Daarom is het van belang dat mensen beter geïnformeerd worden over de risico’s en hoe ze veilig kunnen klussen in huis. We helpen je alvast op weg met de volgende eenvoudige tips.

Denk aan goede werkkleding

Allereerst is het belangrijk dat je over de juiste bescherming beschikt. Kwalitatieve werkkleding zijn hierbij van essentieel belang. Deze beschermen het lichaam tijdens het klussen. Hierdoor loop je een minder groot risico op het beschadigen van je huid of het veroorzaken van ernstig letsel bij een mogelijke valpartij. Zonder goede werkkleding is klussen simpelweg niet veilig.

Werk je met machines tijdens het klussen? Dan is het tevens van belang dat je kleding strak om het lichaam zit. Draag geen ruimvallende werkkleding. Deze kunnen verstrikt raken in de machine. Met alle gevolgen van dien. Hetzelfde geldt voor lange, loshangende haren. Zorg ervoor dat haren altijd in een start gebonden zitten wanneer je te werk gaat.

Zorg voor een veilige werkruimte

Waar ga je aan de slag in huis? Is hier voldoende verlichting aanwezig? Zijn er stoorzenders in de buurt? Het is belangrijk dat je tijdens de klussen niet alleen goed zicht hebt op wat je doet, maar ook dat er zo min mogelijk afleiding is. Geconcentreerd werken is van essentieel belang om fouten te voorkomen. Draag daarom altijd zorg voor een veilige en goed verlichte werkruimte. Indien dit nog te wensen overlaat, moet je de nodige voorbereidingen treffen vóór je aan de slag gaat.

Ga je te werk in de belangrijkste leefruimte van het huis? Bijvoorbeeld de woonkamer? Zorg er dan voor dat het gezin op het moment van klussen hier niet aanwezig is. Op die manier word je niet onnodig gestoord. Onvoldoende concentratie is de nummer één oorzaak van ongevallen tijdens het klussen. Let hier dus op!

Gebruik enkel kwalitatief gereedschap

Het kan heel verleidelijk zijn om goedkoop gereedschap te gebruiken of gereedschap in te zetten voor dingen waar deze eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Het is toch zonde om gereedschap te kopen wat je maar één keer gebruikt? Een logische gedachte, maar niet heel veilig. Het juiste gereedschap is namelijk van essentieel belang om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Vind je het te duur om geheel nieuw gereedschap te kopen? Bekijk dan of het mogelijk is om deze te huren of te lenen van naasten.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline