Hoe recycleerbaar is plastic? 0

Hoe recycleerbaar is plastic?

Nog veel mensen denken dat plastic verpakkingen niet echt een probleem zijn, maar dat zijn ze wel. Het lijkt allemaal onschuldig want plastic is veelzijdig, licht, goedkoop… het lijkt dus voordelig. Maar dat is het niet altijd.

Waarom is de recyclage van plastic zo uitermate belangrijk?

Aardolie en plastic gaan meestal gepaard met elkaar, er wordt 6 procent van alle aardolie gebruikt om plastic te maken, 35 tot 45 procent daarvan wordt omgetoverd tot plastic verpakking. Het probleem met aardolie is dat we veel meer consumeren dan er op natuurlijke manier geproduceerd wordt. En we zouden er dus eigenlijk zuinig mee moeten omspringen, helaas gebeurt dit niet. Door recyclage van de plastic soep kunnen we bijdragen aan circulaire-economie en dat is van groot belang.

De voordelen van de strijd tegen plastic

Bovendien heeft het recycleren van plastic veel voordelen. Er is minder aardolie nodig, er is een lagere CO2-uitstoot omdat recyclage minder energie kost dan het maken van nieuw materiaal. En misschien wel een van de belangrijkste: er is minder zwerfvuil, de oceanen puilen uit van het plastic en dat kan allemaal voorkomen worden. Het lijkt bijna onmogelijk plastic compleet uit ons leven te bannen nu het al zo in onze wortels gewerveld zit. Maar om de planeet te redden en ieders toekomst veilig te stellen moeten we kijken naar alternatieve mogelijkheden. Hergebruik en recyclage zijn hier twee mooie voorbeelden van. We leggen ze kort voor je uit:

Hergebruik

Plastic is een stevig product dat moeilijk slijt. Maar verschillende plastic producten, zoals kunststof en stapelbakken kunnen hergebruikt worden en lang meegaan. Ook een plastic fles is een mooi product dat hergebruikt kan worden. Plastic draagtassen dragen ook bij tot deze plastic soep, terwijl uit onderzoek is gebleken dat zo’n tas tot wel 400 keer opnieuw gebruikt kan worden. Tas aan het einde van zijn gebruik? Gebruik deze als opbergtas of vuilniszak.

Recyclage

Kunststof is recycleerbaar in alle soorten, maten en vormen. Maar deze moeten wel soort per soort gerecycleerd worden. Alleen zo verkrijg je de garantie en de kwaliteit van een gerecycleerd, nieuw, eindproduct. De producten kan je onderling onderscheiden door te kijken naar het driehoekig symbool met een cijfer in.

Wil jij ook graag je steentje bijdragen aan het milieu? Probeer dan je plastic zoveel mogelijk te hergebruiken, alleen op die manier kunnen we samen de plastic soep tegen gaan. Ben jij benieuwd hoe je nog duurzamer kan leven? Het Onafhankelijk Adviesplatform helpt jou graag verder.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline