Schonere lucht in huis? Dat doe je zo! 0

Schonere lucht in huis? Dat doe je zo!

Goed ventileren is noodzakelijk voor de gezondheid. Wat veel mensen niet beseffen is dat alledaagse dingen de luchtkwaliteit in huis kunnen aantasten. Huisdieren, koken, chemische stoffen in meubilair, schoonmaakproducten en binnenshuis roken kunnen de lucht in huis enorm aantasten.  Dit kan ernstige gevolgen en leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Denk aan luchtweginfecties, droge ogen hoofdpijn en allergische reacties.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Wij zetten de belangrijkste 5 tips voor jou op een rijtje.

1. Luchtonderzoek uitvoeren

Veel mensen weten niet hoe goed (of slecht) de luchtkwaliteit in huis is. Daarom is een luchtonderzoek laten uitvoeren zeker een aanrader. Dit wordt meestal uitgevoerd in woningen waar dagelijks een vreemde lucht hangt, en de oorzaak maar niet te achterhalen is, of waar ernstige gezondheidsklachten het woongenot bederven. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om de klachten in huis te verhelpen. Neem daarom contact op met een bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Zij kunnen jou verder helpen om betere leefomstandigheden in huis te creëren.

luchtonderzoek

2. Blijf ventileren

Dit is misschien een voor de hand liggende tip, maar het zal je verbazen hoe vaak dit nog vergeten wordt. Ventileren is van essentieel belang voor een goed leefklimaat in huis. Zet daarom regelmatig eventjes alle ramen open en laat het doorluchten. Let er ook op dat je tijdens het schoonmaken de ramen openzet. Eventuele schadelijke stoffen in reinigingsmiddelen worden zo direct gefilterd door de schone lucht.

Vergeet je dit (te) vaak? Laat dan goede ventilatieroosters in iedere ruimte plaatsen. Zo weet je zeker dat het huis voldoende geventileerd wordt, zonder dat je hier continu over na hoeft te denken. Gemak dient immers de mens!

3. Maak regelmatig schoon

Het zal je wellicht wel eens opgevallen zijn dat als je een weekje minder schoonmaakt, er direct stof en vuil wordt gevormd. Hiervoor hoef je niet eens ontzettend vaak thuis te zijn. Je kleding, vuil dat je met je schoenen mee naar binnen loopt, huisdieren of gewoon een simpele maaltijd bereiden kunnen hier al voor zorgen. Het is belangrijk om de ophoping van stof zoveel mogelijk te voorkomen door regelmatig schoon te maken. Zo houd je de leefomstandigheden in huis optimaal.

4. Houd luchtfilters schoon

In huis zijn vaak veel luchtfilters te vinden. Deze vind je bijvoorbeeld in de airconditioning, afzuigkappen of tochtluikjes. Vaak worden deze vergeten, waardoor stof zich in de filter ophoopt. Als de filter te vol is, kunnen deze hun taak niet meer vervullen. Vooral bij tochtluikjes is dit geen prettige gedachte, omdat de luchtkwaliteit in huis zo drastisch omlaag gaat.

5. Schaf een luchtreiniger aan

Heb je regelmatig last van je luchtwegen en/of ben je enorm gevoelig voor het krijgen van allergische reacties? Dan heb je er zeker baat bij om een luchtreiniger aan te schaffen. Deze filtert bacteriën, pollen, nare luchtjes en stofdeeltjes gemakkelijk uit de lucht. Hierdoor krijg jij minder snel te maken met vervelende reacties, voel je je fitter en word je minder snel ziek. Genoeg reden dus om een luchtreiniger te overwegen!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline