Voordelen van speksteenkachels 0

Voordelen van speksteenkachels

Speksteenkachels maken gebruik van de bijzondere eigenschappen van speksteen. Speksteen is een soort natuursteen met sterk accumulerende eigenschappen. Dit wil zeggen dat speksteen warmte op kan nemen, om deze daarna weer geleidelijk af te geven aan zijn omgeving. Speksteen werkt dus een beetje zoals een accu dit doet met elektriciteit. Een speksteenkachel slaat warmte op en blijft deze nog langdurig uitstralen. Heel geleidelijk, net zolang totdat deze bijzondere natuursteen dezelfde temperatuur heeft bereikt als zijn omgeving. Met speksteen geeft u uw haard wat extra’s. Niet alleen omdat u zuiniger en efficiënter omgaat met de opgewekte warmte, maar ook optisch! Speksteen is namelijk niet alleen erg praktisch, maar geeft uw haard een bijzondere en exclusieve uitstraling.

Speksteen is verkrijgbaar in diverse kleurtinten en wordt gewonnen in Finland en Brazilië. Speksteen is er in hele lichte, bijna marmerachtige kleuren, tot aan bruin en zelfs diep zwart. Het is een bijzondere steensoort die haast gemaakt lijkt voor gebruik in combinatie met een houtkachel. Wanneer speksteen wordt gewonnen is het namelijk nog vrij zacht en gemakkelijk te bewerken. Pas wanneer speksteen verhit wordt hardt het volledig uit en krijgt het zijn definitieve vorm en structuur.

Kachels worden bekleedt met speksteen om twee verschillende redenen. De eerste is puur cosmetisch, want speksteen geeft een haard een bijzondere en exclusieve look die past bij vrijwel iedere huisstijl. Omdat speksteen een natuursteen is, is iedere steen uniek qua kleur en structuur.

De tweede reden om een houtkachel met speksteen te bekleden is te vinden in de bijzondere eigenschappen van deze steensoort. Door de opslagcapaciteiten van speksteen laat u minder warmte verloren gaan en haalt u meer warmte uit dezelfde hoeveelheid brandstof. Speksteen heeft vooral meerwaarde in combinatie met houtkachels. In principe zouden gashaarden of pelletkachels ook met speksteen kunnen worden afgewerkt, maar omdat houtkachels veel hogere temperaturen bereiken zijn deze hiervoor het meest geschikt. Wanneer een speksteenkachel eenmaal 4warm is blijft hij nog erg lang voor warmte zorgen. Zelfs vele uren nadat het vuur is gedoofd blijft deze bijzondere natuursteen nog steeds een aangename warmte uitstralen. Zo hoeft u dus minder vaak hout bij te vullen en houdt de kachel de temperatuur in uw kamer langer aangenaam.

Speksteenkachels zorgen voor een bijzonder soort warmte. Een speksteenkachel verwarmd uw kamer namelijk met behulp van stralingswarmte. Stralingswarmte werkt heel anders dan de convectiewarmte die u van een houtkachel gewend bent. Convectiewarmte werkt met behulp van luchtstromen. Doordat de lucht rondom de haard wordt verwarmd komt deze in beweging. Terwijl deze lucht stijgt wordt zijn plaats ingenomen door andere lucht. Zo ontstaat er een luchtstroming die geleidelijk de warme lucht door de kamer verspreid. Convectiewarmte verplaatst dus lucht. En dat heeft zijn nadelen. De warme lucht wordt niet gelijkmatig over de ruimte verdeeld waardoor koude en warme zones ontstaan. Misschien kent u het gevoel wanneer u voor een haard zit? Een warme gloed in uw gezicht, maar uw rug blijft koud? Dat is typische convectiewarmte. Convectiewarmte verwarmd slechts daar waar de warme lucht kan komen.

De speksteenkachels van Haardenexpert verwarmen anders. De warmte die van een speksteenkachel straalt kunt u het beste vergelijken met de warmte van de zon op een mooie zomerdag. Speksteenkachels verwarmen, net als de zon, met behulp van infraroodstralen. Deze infraroodstralen stralen constant en gelijkmatig. Alles wat wordt geraakt door deze straling wordt effectief warmer. Uw muren, het plafond, uw meubels en uw vloeren, maar ook uw eigen lichaam en al het overige in de kamer wordt door infraroodstraling verwarmd. Misschien kent u de zogenaamde ‘knuffelmuur’ nog? In zwembaden van grote recreatiebaden komt u ze nog wel eens tegen. Een grote wand die heerlijk warm aanvoelt en waartegen het heerlijk leunen is? Deze wanden zijn van speksteen, en de heerlijke warmte die ze uitstralen is typische speksteenwarmte. Nog nooit ervaren? In onze showroom stellen we u graag nader voor aan de speksteenkachel, want ‘speksteenwarmte’ moet u eens gevoeld hebben! Graag tot ziens!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline