Wat is er aan de hand als een hond over de grond schuift? 0

Wat is er aan de hand als een hond over de grond schuift?

Heb je dat ook wel eens gezien? Een hond die meerdere keren per dag over de grond schuift met zijn of haar kont. De ondergrond maakt vrij weinig uit. Net als elk persoon zet je er zo je vraagtekens bij. Je vindt het ook maar onsmakelijk. Het is ook zo onverwachts, hij zit en schuift met zijn voorpoten naar voren, met de achterpoten in de lucht… Lees verder voor meer informatie over deze actie, wat het inhoudt en hoe het voorkomen kan worden.

Doktersterm

Dierenartsen noemen deze actie ook wel ‘sleetje rijden’. De hond schuurt dan met het achterwerk over de grond. Dit doet een hond bijvoorbeeld na zijn of haar behoefte doen en/of als er takjes, gras of uitwerpselen aan z’n achterste blijft hangen. Het is dus eigenlijk een benaming voor ‘afvegen’. Gebeurt dit dagelijks vaker, dan kan het ook andere oorzaken hebben: bijvoorbeeld wormen of de anaalklieren. 

anaalklieren

Anaalklieren hond

De anaalklieren van een hond zijn twee kleine zakjes die in de sluitspier van de anus liggen. Dit wordt automatisch geleegd als de hond stevig poept. Maar door (langdurige) diarree bijvoorbeeld, kan dit vol raken en ontsteken. De anaalklieren van de hond kunnen leeg gemaakt worden, door dit uit te (laten) drukken. Dit is niet altijd een goed idee, want op deze manier ga je de automatische werking van vochtaanmaak hinderen. De klieren raken dan juist sneller overvol, omdat het niet meer afscheidt. Overleg dus met de dierenarts wat het beste is om hiervoor te doen. 

Anaalklierenbehandeling hond

Wist je dat er tegenwoordig ook behandelingen zijn tegen de irritatie rondom de anaalklieren van de hond? Hoe ideaal is dat? Als je er achter komt dat de anaalklieren van jouw huisdier compleet verstopt zijn, dan is het zaak om snel hulp van de dierenarts te vragen. Dit kan namelijk nare gevolgen met zich meebrengen, zoals infecties en zelfs het verwijderen van de klieren zelf. Er kan wel een behandeling voor consistentere ontlasting gedaan worden. Wat is precies hier het doel van? Dit zorgt ervoor dat de hond altijd stevige ontlasting heeft. Het doel: minder last van anaalklieren die overvol of verstopt raken. Voeding is dan een zeer belangrijk aspect om in de gaten te houden. Vraag een specialist om hulp.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline