Zelf een PVC vloer leggen? Hier moet je aan denken! 0

Zelf een PVC vloer leggen Hier moet je aan denken!

PVC is inmiddels niet meer weg te denken uit de interieurwereld. Geen wonder, want deze vloer ziet er exact hetzelfde uit als een houten vloer, maar beschikt over alle voordelen van PVC. Hierdoor beschik je over een langere levensduur, veel minder onderhoud en een fantastische, natuurlijke uitstraling. Genoeg reden dus om voor PVC te kiezen. Maar uiteindelijk loop je wel tegen het volgende dilemma aan: ga je de vloer zelf leggen of geef je dit uit handen? 

Een van de grootste voordelen van PVC is dat het relatief gemakkelijk te leggen is. In de meeste gevallen kun je dit dus gewoon zelf doen. Je kunt kiezen uit plak PVC en klik PVC. Klik PVC heeft wat weg van het leggen van een traditionele laminaatvloer. Bij plak PVC komt net wat meer kijken, maar ook dat is zelf te doen. Durf jij deze uitdaging wel aan? Ontdek dan de volgende tips, aandachtspunten en inspiratie om de vloer op de juiste manier te leggen. 

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Wees je allereerst bewust van de voorbereidingen die getroffen moeten worden voordat je aan het werk kunt gaan. Het klopt echt wat ze zeggen: een goede voorbereiding is al het halve werk. Zo moet de ondergrond stabiel zijn. In veel gevallen betekent dit dat er eerst een ondergrond geplaatst moet worden. Houd er daarnaast rekening mee dat de nieuwe vloer eerst moet acclimatiseren aan de nieuwe ruimte en de ondervloer. Zorg er daarom voor dat je deze eerst ongeveer 48 uur in de ruimte legt. Zo kan hij wennen aan de temperatuur aan de ruimte. Hierdoor is de vloer uiteindelijk makkelijker hanteerbaar als je deze definitief gaat leggen. 

Is de basisvloer nog niet geëgaliseerd? Dan is het belangrijk dat dit eerst wordt gedaan, alvorens je de nieuwe vloer legt. Het maakt hierbij niet uit of je van plak of klik PVC gebruik maakt. 

Plaats de stroken 

Nu begint het echte werk! Voor het leggen van plak PVC is het belangrijk dat je eerst de lijmlaag aanbrengt en dan de stroken voorzichtig op de vloer plaatst. Voor het mooiste effect is het verstandig om stroken uit verschillende pakken te halen. Zo voorkom je dat er plotseling kleurverschil ontstaat. Leg de stroken altijd in de lengterichting van de ruimte. 

Moeten sommige stroken ingekort worden? Dan kan dit eenvoudig door met een stanleymes in de toplaag te snijden en vervolgens de strook door te breken. Bewaar de restjes, want deze kunnen misschien op andere plekken weer van pas komen. 

Heb je gekozen voor een vloer met een patroon? Of wil je deze in visgraatvorm leggen? Dan is het verstandiger om de klus uit te besteden. Dit komt namelijk erg nauw aan en de kans is groot dat het resultaat – als je dit zelf doet – nooit geheel naar wens is. 

Na het verlijmen is het belangrijk dat de vloer direct gewalst wordt. Zo voorkom je dat er luchtbellen ontstaan en kan je van een egaal resultaat genieten. Zodra dit klaar is, is het tijd om de plinten te plaatsen. De vloer kan na het leggen direct belopen worden. En voilá: jouw PVC vloer is helemaal klaar voor gebruik! 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline