De grootste voordelen van infrarood verwarming in huis ten opzichte van alle andere soorten verwarming 0

infrarood verwarming in huis

Infrarood verwarming heeft de afgelopen jaren enorm veel populariteit vergaard. Waar we ze eerst alleen nog in publieke ruimtes zagen, komen ze inmiddels ook in heel woonomgevingen voor. Sterker nog, ze dienen steeds vaker ter vervanging van andere type verwarmingen. Helaas is nog niet iedereen bekend met de werking en bovenal de voordelen van infrarood verwarming in huis. Want waarom zou je hier voor kiezen als radiatoren hun werk ook prima doen? Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden, is het eerst belangrijk om meer over de werking van dit type verwarming te leren.

Infrarood verwarming werkt doorgaans met panelen die warmtestralen leveren. Ze leveren geen warmte aan de lucht, maar stralen direct warmte uit naar mensen en objecten in de ruimte. Hierdoor wordt de warmte dus efficiënter verdeeld en kan de luchttemperatuur zelf relatief laag blijven. De warmtestralen van een infrarood paneel zijn geheel onschadelijk en kunnen in iedere woonomgeving worden toegepast. Infrarood panelen kunnen zowel aan muren als het plafond worden bevestigd.

Geen convectie meer

Convectie is voor veel mensen waarschijnlijk een relatief onbekend begrip. Dit is het fenomeen wat ontstaat bij het gebruik van radiatoren. Wanneer radiatoren het huis warmte bieden, geven ze deze warmte af aan de lucht. De warme lucht stijgt op en – zodra deze weer afkoelt – daalt weer naar de radiator terug. Hierdoor ontstaan er verschillende luchtcirculaties. Deze lichtcirculaties zorgen er ook voor dat fijnstof en huisstofmijt door het huis verspreid worden. Dit heeft gevolgen voor de luchtkwaliteit en zeker voor de gezondheid van mensen die hier gevoelig voor zijn.

Daardoor is het voor mensen die last hebben van allergieën een verstandige keuze om voor infrarood verwarming te kiezen. De lucht circuleert niet tot nauwelijks waardoor fijnstof en huisstofmijt geen kant op kan. Hierdoor blijft de luchtkwaliteit goed.

Geen convectie meer

Lagere energierekening

In onze huidige samenleving speelt duurzaam leven een belangrijke rol. Ook proberen we steeds meer op de kosten van de energierekening te letten. De energieprijzen rijzen de afgelopen jaren de pan uit. Hierdoor is het geen wonder dat mensen naar een manier zoeken om te besparen. Het gebruik van een infrarood verwarming kan hierbij helpen.

Dit komt met name door het feit dat de warmte op veel efficiëntere wijze wordt verspreid. Er is geen sprake van warmte die aan de lucht wordt afgegeven. Nee, objecten en personen worden direct verwarmd. Hierdoor geniet je altijd van een aangename gevoelstemperatuur, terwijl de luchttemperatuur eigen relatief laag ligt. Hierdoor stook je minder en bespaar je dus ook kosten. Het is moeilijk te berekenen hoe groot deze besparing zal zijn. Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Gemiddeld bespaar je door het gebruik van infraroodpanelen tussen de 10% en 40% op de energierekening.

Gemakkelijk te bevestigen

Waar je bij conventionele vormen van verwarming nog vaak water- en gasleidingen om of aan moet leggen, is dit bij infrarood verwarming niet nodig. Hierdoor bespaar je enorm veel kosten en is het tevens niet meer noodzakelijk om vakmensen in te schakelen. De panelen worden met een eenvoudig bevestigingssysteem geleverd, waardoor bijna iedereen in staat is om deze zelf te plaatsen. Zowel op het plafond als aan de muur.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline