De risico’s bij schimmels in huis 0

De risico’s bij schimmels in huis

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het slecht gesteld is met de luchtkwaliteit in onze woningen. We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s buitenshuis, maar houden hier geen rekening mee in huis. Dat levert soms zeer kwalijke situaties op. Bij een te hoge luchtvochtigheid en onvoldoende ventilatie hebben onder andere schimmels vrij spel. Schimmels in huis doen niet alleen enorme afbreuk aan de kwaliteit en de uitstraling van de woning, maar leveren ook nog een aantal flinke gezondheidsrisico’s op.

Heb jij schimmel in huis ontdekt? Wacht dan niet te lang om deze te behandelen. Zo voorkom je de onderstaande risico’s.

Fysieke klachten

Schimmelsporen begeven zich in de lucht. Deze adem je telkens in zolang je in de woning verblijft. Hoe langer je in een ruimte met schimmel verblijft, hoe groter het risico dat je fysieke klachten zult ontwikkelen of dat al bestaande klachten zullen verergeren. Voor mensen met een slechte gezondheid kan dit soms zelfs catastrofale gevolgen hebben.

Klachten door schimmels zijn vergelijkbaar met symptomen die je zult krijgen bij een fikse verkoudheid of griep. Je krijgt last van je luchtwegen, het gevoel dat je neus constant dichtzit en je kunt zelfs astmatische klachten ontwikkelen. Ook gaat je weerstand flink achteruit. Hierdoor kan je veel sneller ziek worden. Doordat de klachten zo algemeen zijn, kan het soms lang duren voordat de oorzaak achterhaald wordt. Merk je dat je constant ziek bent en je niet het gevoel hebt dat je beter wordt? Dan is dat een goed moment om je huis eens na te kijken en te controleren of er nergens schimmel zit. Je kunt eventueel ook de luchtkwaliteit door een specialist laten beoordelen.

Mensen met astma of al gevoelige luchtwegen kunnen door schimmelsporen extra hard getroffen worden. Voor hen kunnen deze klachten zelfs levensgevaarlijk zijn. Daarom is een goede luchtkwaliteit juist voor deze groep kwetsbare mensen van essentieel belang.

Flinke kostenpost

Schimmels zijn niet alleen een gevaar voor de gezondheid, maar voor eigenlijk alles wat er zich in huis bevindt. Schimmelsporen kunnen namelijk heel gemakkelijk in textiel en andere materialen trekken. Wanneer dit gebeurt, is er eigenlijk nog maar weinig mogelijk om dit op te lossen. In dat geval zit er niets anders op dan alles te vervangen. Dat kan een flinke kostenpost zijn. Zeker wanneer ook het houtwerk in huis is aangetast. Daarom is het ook financieel erg belangrijk om schimmels zo snel mogelijk aan te pakken.

Schimmels bestrijden

Bij schimmels geldt: liever voorkomen dan genezen. Als ze zich toch onverhoopt hebben ontwikkeld is het belangrijk om dit zo spoedig mogelijk op te lossen. Bij een klein plekje kan je vaak nog af met een speciale schimmelreiniger. Echter, als de oorzaak niet opgelost wordt, zal deze plek steeds sneller terugkomen en zich uiteindelijk sneller gaan verspreiden. Als je schimmels echt voorgoed uit huis wil krijgen, zal je iets aan de luchtkwaliteit moeten doen. Daarom is het belangrijk om bij een flink schimmelprobleem direct een deskundige in te schakelen. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline