Hoe veilig is jouw trapleuning? 0

Hoe veilig is jouw trapleuning

Bij iedere trap hoort een leuning. Het is het stukje veiligheid wat valpartijen kan voorkomen. Trapleuningen moeten stevig gemonteerd zijn want een trapleuning met speling komt een keer van de muur af zetten op een moment dat je het niet kunt gebruiken. Er bestaan veel soorten leuningen die van verschillende materialen gemaakt zijn. Hout, metaal, aluminium of touw zijn de meest voorkomende materialen waar trapleuningen van worden gemaakt. Of de trapleuningen zelf worden gemaakt of zelf worden gekocht, ze moeten op een degelijke wijze worden gemonteerd omdat de leuningen jaren goed moeten functioneren.

Trapleuning bevestigen

De ideale hoogte om een trapleuning te monteren verschilt per persoon. Heuphoogte is grof gezegd altijd goed. Maar volgens de Bouwverordening dient een trapleuning op een hoogte tussen de 80 en 100 centimeter te worden gemonteerd. Belangrijk is dat de leuningen ongeveer op 5 centimeter afstand van de muur zitten zodat het vastgrijpen gemakkelijk gaat. Trapleuningen verschillen per dikte maar een dikte van ongeveer 4 centimeter wordt geadviseerd. Een leuning kan dienen om het evenwicht te bewaren of om een leven te redden tijdens een buiteling van de trap.

Trapleuningen, schroeven, bouten en moeren

Het is belangrijk dat er een paar goede gaten in de muur moeten worden geboord om er vervolgens een paar flinke passende pluggen in te doen. De pluggen zijn noodzakelijk om de schroeven grip te bieden in de gladde betonnen muur. Goede pluggen en schroeven om de leuningen te bevestigen zijn toereikend genoeg. Het is een beetje teveel van het goede om lijmankers te gebruiken want het is misschien wel leuk om na een aantal jaren eens van trapleuning te wisselen voor bijvoorbeeld een andere look.

Trapleuningen, schroeven, bouten en moeren

Een goed gemonteerde leuning

Wanneer een trapleuning stevig is bevestigd is er geen speling. Wanneer er eenmaal speling op een schroef of een bout komt wordt de speling alleen maar groter. Hierdoor ontstaan onveilige situaties en die moeten worden vermeden. Kinderen, oudere mensen of minder valide mensen gebruiken trapleuningen om zich aan op te trekken of om te ondersteunen. Op deze manier worden er flink wat krachten op de trapleuningen uitgeoefend en daarom moet alles superdegelijk gemonteerd zijn. In de vele bouwmarkten zijn de juiste schroeven en pluggen te vinden maar de ervaren trapleuningspecialist heeft natuurlijk altijd de juiste materialen bij zich.

Even bijschijnen op de trap

In woningen zijn er door de jaren heen veel zaken veranderd. En wat de veiligheid betreft zijn er veel dingen verbeterd. De huizen worden slimmer, economischer en praktischer. De opkomst van de led verlichting heeft het zo mogelijk gemaakt om meer te spelen met verlichting omdat het stroomverbruik van led verlichting bijzonder laag is. Zeker in combinatie met een paar zonnecollectoren kan er altijd wel een lampje worden aangedaan. Trapleuningen met daarin verwerkte verlichting is een nieuwe vinding en is niet alleen veilig maar ook nog eens heel sfeervol.

Veiligheid staat voorop

Op de webpagina van de Trapleuningspecialist.nl zijn er veel ideeën te vinden om een trap mooi af te werken met een paar stijlvolle en veilige leuningen. Van ambachtelijk en nostalgisch tot aan modern, verschillende modellen zijn afgebeeld en kunnen de nodige inspiratie bieden. De online instructievideo biedt de juiste instructie voor goede montage, en wanneer dit geen optie is kan er gebeld worden naar de hulplijn voor een goed gemonteerd eindresultaat. Trapleuningen zullen altijd blijven bestaan want balans en veiligheid is wat iedereen nodig heeft bij het beklimmen van een trap.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline