Houten speeltoestellen opknappen: hier moet je aan denken 0

Houten speeltoestellen opknappen: hier moet je aan denken

Een speeltoestel is de ideale manier om jouw tuin nog kindvriendelijker te maken. De kinderen kunnen zich hier uren op vermaken en met goed onderhoud gaat het speeltoestel ook nog eens jaren mee. Een duurzame investering waar je dus lang plezier van hebt. Wel is het goed om te beseffen dat een houten speeltoestel flink wat te verduren krijgt. Denk alleen maar aan de weersomstandigheden waar deze zich in bevindt. Je kunt een speeltoestel niet zo gemakkelijk gedurende de wintermaanden naar binnen halen. Dat betekent dat het toestel in weer en wind buiten staat. Met alle gevolgen van dien. Om het toestel mooi en veilig te houden, is het dan ook belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. 

Heb jij al jaren een houten speeltoestel in de tuin staan? Dan heeft deze vast wel een opknapbeurt verdiend. Maar waar moet je dan aan denken? In dit artikel geven we enkele essentiële tips om jouw toestel mooi en veilig te houden. 

Goed onderhoud met buitenbeits 

Als je een kwalitatief houten speeltoestel hebt gekocht, dan wordt deze enkel van de meest hoogwaardige materialen vervaardigd. Bovendien wordt deze meestal geïmpregneerd, waardoor je hier de eerste jaren geen omkijken meer naar hebt. Na verloop van tijd kan het hout toch slechter van kwaliteit gaan worden. Om deze extra te beschermen tegen schimmel en aanslag is het dan ook slim om buitenbeits te gebruiken. Met Rambo pantser beits zorg je ervoor dat het toestel langer mooi blijft. Bovendien zal deze er na het aanbrengen ook direct weer als nieuw uitzien. 

Buitenbeits is in alle soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt ook kiezen uit verschillende kleuren. Als je liever hebt dat de originele structuur en de houtnerven van het speeltoestel zichtbaar blijven, dan is het goed om voor een transparante beits te kiezen. Je kunt uiteraard ook een kleurtje aanbrengen als dit de voorkeur heeft. 

Schoonmaken 

Naar alle waarschijnlijkheid zal het speeltoestel gedurende de herfst- en wintermaanden nauwelijks gebruikt worden. Daarom is het belangrijk om deze in het voorjaar eens goed te inspecteren. Na verloop van tijd kan er bijvoorbeeld groene aanslag op het toestel ontstaan. Die aanslag kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld gemakkelijker uitglijden. Het is belangrijk dat je kinderen altijd veilig kunnen spelen op het speeltoestel en dat jij niet bang hoeft te zijn voor onnodige ongelukken. Zorg er daarom voor dat je het toestel minimaal één keer per jaar goed reinigt om zo aanslag te voorkomen. 

Let er wel op dat je de juiste producten gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld geen agressieve schoonmaakmiddelen of een hogedrukreiniger. Deze kunnen schade aanrichten aan het materiaal. Gebruik in plaats daarvan een zachte borstel en heet water. Als je toch iets aan het water wil toevoegen, kies je voor een natuurlijk product. Zo richt je geen onnodige schade aan en ziet het toestel er straks weer als nieuw uit. Controleer ook direct of alle onderdelen nog goed vastzitten en of er geen beschadigingen of loszittende stukken zijn. Zo weet je zeker dat het toestel gereed is voor een nieuw speelseizoen

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline