Streptocarpus: een veelzijdige huis-tuin-en-keuken-plant 0

Streptocarpus een veelzijdige huis-tuin-en-keuken-plant

De streptocarpus is een plant met Oost-Afrikaanse wortels met de Nederlandse naam ‘spiraalvrucht’. De plant is makkelijk thuis te houden en te verzorgen. Uiterlijke kenmerken van de streptocarpus zijn onder andere dat de plant blauwe bloemetjes heeft die aan dunne, zwierige takjes zitten. De plant houdt van licht en warmte (niet gek natuurlijk als deze oorspronkelijk uit Afrika komt), hoewel het geen goed idee is om de streptocarpus direct in de zon te zetten, dat kan schade aanbrengen aan de plant. De bloei van de streptocarpus kenmerkt zich door de kleuren lila, blauw en zachte paarse tinten. De bloemen openen zich in trossen en bevatten daarnaast allemaal een wit oog, zoals dat dan heet. De stengels kruipen in willekeurige richtingen, wat de streptocarpus een bijzonder speels uiterlijk verschaft. Het is ook vanwege deze eigenschap dat de streptocarpus uitermate geschikt is als decoratie in hangmanden. De bladeren, om daar nog wat over te vermelden, zijn glanzend groen en viltig behaard. Dat vormt een mooi geheel met de zachte kleur van de bloemen, die overigens langdurig bloeien. Dat maakt de plant een mooie toevoeging aan uw huis voor het grootste gedeelte van het jaar. 

Verdere kenmerken en verzorging 

De streptocarpus wordt niet alleen gebruikt in hangmanden, ook als kamerplant is deze geschikt. Vergelijkbare planten zijn onder andere het Kaaps viooltje en de Sinningia. Maar hoe verzorg je nou deze plant? Nederlanders zijn over het algemeen gewend om niet al te veel aandacht aan het groen in hun huis te besteden. Af en toe een beetje water geven is prima maar het moet niet te ingewikkeld worden allemaal. Hoe zit dat met de streptocarpus? Inderdaad, het meest belangrijke bij deze plant is het regelmatig geven van water, zoals je misschien al zou verwachten. Eigenlijk heeft het daarnaast niet zo veel nodig. Wat belangrijk is, is dat je het water niet moet geven op het blad. Dat zal namelijk als gevolg hebben dat er rot op kan treden. De streptocarpus kan ook niet goed tegen regenbuien, dus zet hem vooral binnen als er storm op komst is. Zoals gezegd vindt de plant koude temperaturen ook niet fijn, dus haal hem zeker in de winter lekker binnen. 

Vermeerdering van de streptocarpus

Stel je bent in het bezit van een streptocarpus en je wil er eigenlijk wel meer in huis halen, kan je dat dan zelf doen? Ja, is het duidelijke antwoord! De streptocarpus is zeer eenvoudig te vermeerderen door te zaaien of door te stekken. Voor dat laatste is het belangrijk dat je volgroeide bladeren gebruikt en dat deze aan de basis van de moederplant worden afgesneden. Je verdeelt ze vervolgens in vier tot zes stukken en je stopt deze met de basiszijde in de stekgrond. Je zou kunnen kiezen om het zand hierop aan te passen: schep zand, perlite of vermiculite bevorderen namelijk de groei op zeer significante wijze. Als het goed is, is het blad vrij gemakkelijk in de grond te plaatsen, zodat de toekomstige plant een stabiele basis heeft om volledig tot zijn recht te kunnen komen. Een andere mogelijkheid die je bij het stekken van de streptocarpus kunt gebruiken, zijn hele kleine bakjes. Maar ook grotere potten zullen voldoende zijn om de plant te vermeerderen. Waar je wel goed om moet letten is dat het plastic het blad niet raakt. Want gebeurt dit wel, dan vangt acuut het rottingsproces aan, en dat moet te allen tijde voorkomen worden. 

Stijl en streptocarpus

We hebben gezien wat de eigenschappen van de streptocarpus zijn en hoe je deze moet verzorgen. Maar wat zijn nou goede keuzes wat betreft stijl en de manier waarop je deze plant verwerkt in je huis of tuin? Om te beginnen is de kleur van de streptocarpus een element waar je rekening mee moet houden. Deze is namelijk paars of een tint daarvan. Wat past er goed bij paars? Om te beginnen alle paarstinten zelf. Heb je dus een inrichting die grotendeels paars is? Dan is een streptocarpus een goed idee! Daarnaast kan het ook leuk zijn om te contrasteren met kleur. Als je een inrichting hebt met warme kleuren zoals geel, kan het toevoegen van een streptocarpus ook een leuk effect geven. Wat betreft je tuin: heb je een relaxt ingericht balkon of een hele groene tuin met veel natuur? Dan is de combinatie met een streptocarpus ook een goeie. Dit geeft net even een extra accent aan de inrichting van jouw buitenplek en kan zorgen voor een groene touch met toch een beetje kleur.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline