Verbouwing financieren: welke lening sluit ik af? 0

financieren verbouwing

Steeds meer huiseigenaren besluiten hun woning op te knappen. De woningmarkt heeft in tijden niet meer zo goed gelopen en het woonaanbod lijkt steeds kleiner te worden. Het kopen van een nieuwe woning is vaak geen optie, maar het afsluiten van een lening voor de verbouwing van je huidige woning is een prima alternatief. Natuurlijk zijn de financiële middelen niet altijd even toereikend. In dat geval besluiten de meeste huiseigenaren om een lening af te sluiten. Maar waar let je eigenlijk op bij het afsluiten van een verbouwingslening?

Tweede hypotheek of toch persoonlijke lening?

Als je interesse hebt in een verbouwinglening, zal je keuze vaak op een tweede hypotheek of persoonlijke lening vallen. Als je bij de bank aanklopt voor een tweede hypotheek, zal deze de waarde van je woning vergelijken met de hoogte van je huidige hypotheek. De bank kan nooit zwart-op-wit krijgen of een verbouwing ook daadwerkelijk de waarde van een huis zal verhogen. Hierdoor nemen zij een groot risico als ze een verhoging van de hypotheek toestaan. Het komt dan ook regelmatig voor dat dit geweigerd wordt door de bank of dat de hypotheekrente extra hoog wordt gemaakt. Hierbij geldt echter wel dat deze rente nog steeds lager ligt dan bij een persoonlijke lening.

2e hypotheek

Ondanks het lagere rentepercentage bij het verhogen van de hypotheek, kiezen steeds meer wooneigenaren voor een persoonlijke lening. Dit heeft veel te maken met de kosten omtrent de lening. Bij het verhogen van de hypotheek komen er altijd extra kosten voor jouw rekening. Je moet een hypotheekadviseur inschakelen en je moet ook de notariskosten zelf betalen. Het afsluiten van een persoonlijke lening kost daarentegen helemaal niks extra’s. Hierdoor kan je de rente ruimschoots compenseren door het afsluiten van een persoonlijke lening, iets wat voornamelijk populair onder dertigers is.

Hoeveel mag je aftrekken van de belasting?

Een bijkomend voordeel van een persoonlijke lening is dat je een gedeelte van de kosten mag aftrekken van de belasting. Hierbij geldt dat je de rente en financieringskosten mag aftrekken, zolang deze enkel besteedt worden aan de verbouwing. De belastingdienst mag naar deze informatie vragen, dus het is belangrijk dat je alle bonnetjes en afschriften zorgvuldig bewaard. De tweede voorwaarde is dat de lening annuïtair wordt afgelost. Dit betekent dat je maandelijks een specifiek bedrag betaald, waarbij niet alleen de rente maar ook een gedeelte van de totale kosten wordt afgelost. Na een vast termijn heb je zo de gehele lening afbetaald.

Wat kan ik maximaal lenen?

Als je besluit om tot lenen over te gaan, is de volgende vraag natuurlijk: wat kan ik maximaal lenen? Dit is echter niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Dit heeft te maken met je leeftijd, de maandelijkse inkomsten en je verleden op het gebied van andere leningen. Als je wilt weten hoeveel je precies kunt lenen, is het verstandig om dit na te vragen bij een bank, boekhouder of accountant. Zij kunnen je een duidelijke schatting geven van het maximale te lenen bedrag.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline